Koje akcije posjeduju najveći investicioni fondovi (infografika)

Dodajte komentar

S obzirom na to da tržište obično “uzima predah” tokom ljeta, to je odlična prilika da se analizira kako su najveći fondovi pozicionirali svoje portfolije na kraju Q1 2023.

VisualCapitalist je na pravio analizu pet fondova različitih veličina, svaki sa poznatim investitorom na čelu koji često ima jedinstven pogled na tržište i strategiju za izgradnju svog portfolija.

Pet najvećih fondova:

Berkshire Hathaway ima jedan od najpoznatijih i najuspješnijih portfelja na svijetu, koji je dugoročno značajno nadmašio S&P 500.

Dok je S&P 500 imao povrat 195% od 2013. godine, fond Warrena Buffetta i Charlieja Mungera porastao je za 260% u istom vremenskom periodu.

Iako je Buffett poznat po afirmaciji diverzifikacije, gotovo polovina Berkshireovog portfelja nalazi se u najvrednijoj kompaniji na tržištu, Appleu. Ostatak portfelja je prilično diverzifikovan s miksom dionica banaka, kompanija kao što su Coca-Cola i Kraft, zajedno s naftnim i gasnim kompanijama.

Hedž fond Jima Simonsa, Renaissance Technologies, najpoznatiji je po revolucionarnoj upotrebi složenih matematičkih modela i algoritama koji su bili pioniri u praksi kvantitativnog ulaganja.

Kao rezultat toga, njihov portfelj pokazuje zapanjujuću stopu diversifikacije, pri čemu je najveći udeo fonda alokacija od 2% farmaceutskom gigantu Novo Nordisk.

Portfolio je podijeljen na više od 3.900 različitih pozicija, pokazujući strategiju fonda da ima prinose iz lepeze investicija kroz svoj algoritmski vođen pristup statističke arbitraže.

Bridgewater Associates Raya Dalija bio je jedan od rijetkih hedž fondova koji je predvidio i uspješno prošao finansijsku krizu 2008. godine, uglavnom zahvaljujući svojoj strategiji koja izgleda dobro u svim ekonomskim okruženjima kroz diversifikaciju i pristup paritetu rizika u raspodjeli sredstava.

Kao rezultat toga, vidite mnoge paralele i „razlike u fondu. Njegov najveći udio MSCI-jevog Emerging Markets ETF-a uravnotežen je sa Core S&P 500 ETF-om.

Bridgewater je takođe jedan od rijetkih fondova koji drži dionice u zlatnom ETF-u. Dok drugi fondovi koje smo pogledali imaju investicije u kompanije ili rudare koji plaćaju tantijeme za zlato, koji vjerovatno imaju jake bilanse stanja i preduzeća koja podržavaju ulaganje, Daliov fond je radije investirao direktno u plemeniti metal.

Stanley Druckenmiller je najpoznatiji po tome što je bio ključni strateg za Quantum Fund Georgea Sorosa, zajedno sa svojim vlastitim rekordom povrata sa Duquesneom koji u prosjeku iznosi 30% godišnje.

Poznat po svom makroekonomskom pristupu ulaganju, Druckenmiller se ne plaši da pravi jedinstvene i koncentrisane investije kada je u nešto ubjeđen..

Trenutno je njegova najveća investije i najveći udio u njegovom portfelju zautima Coupang Inc., – najveće online tržište Južne Koreje. Zajedno sa Coupangom, Druckenmiller je pozicionirao svoj fond kako bi iskoristio prednosti ovogodišnjeg AI buma, sa značajnim udjelima u kompanijama kao što su NVIDIA, Microsoft i Alphabet.

Najmanji od svih pet fondova na spisku, Scion Asset Management Michaela Burryja mogao bi biti jedan od najpoznatijih po svojoj ulozi u predviđanju finansijske krize 2008. godine.

Jedan od protagonista filma, The Big Short, Michael Burry najpoznatiji je po svojim agresivnim kratkim investijama i pristupu ulaganju ukupne vrijednosti, posebno u problematičnu imovinu.

Portfolio Scion Asset Management-a to odražava jer je dobar dio njegovog vlasništva na kraju Q1 ove godine bio u dionicama raznih banaka koje su značajno pale tokom marta.

Burryjeve najveće investicije  su, međutim, u kineske kompanije za e-trgovinu JD.com i Alibaba, što ukazuje na Burryjevo uvjerenje u ponovno otvaranje privrede Kine ove godine.

Izvor: Visualcapitalist

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *