Žugić: Garancije SB zasnovane na javnim politikama doprinijele stabilnosti finansijskog sistema

Dodajte komentar

Dvije garancije Svjetske banke zasnovane na javnim politikama doprinijele su stabilnosti finansijskog sistema, a najbolji pokazatelj njegovog sadašnjeg kvaliteta je činjenica da u pripremi novog razvojnog zajma (DPL) nema ograničenja koja se odnose na finansijski sistem, odnosno poslovanje CBCG“.

To je kazao guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić tokom današnjeg sustera sa timom Svjetske banke, angažovanim na pripremi Izvještaja o procjeni učinka podrške Svjetske banke Crnoj Gori u okviru garancija zasnovanih na javnim politikama (PBG1 i PBG2), odobrenih 2018. i 2020. godine.

U cilju pripreme pomenutog izvještaja, na današnjem sastanku je bilo riječi o aktivnostima koje je CBCG preduzela u pravcu odobravanja ranijih PBG aranžmana, a koje su se prvenstveno odnosile na jačanje otpornosti finansijskog sektora.

Žugić je podsjetio i da je CBCG u prethodnom periodu unaprijedila okvir za rješavanje nekvalitetnih kredita, što je rezultiralo smanjenjem NPL-a, koji na kraju maja 2023. godine iznosi 5,49%.

„Stabilnost bankarskog sektora potvrđena je i visokim koeficijentom adekvatnosti kapitala koji trenutno iznosi 18,94%, kao i rekordno visokim nivoom depozita, kao jednim od dokaza snažnog povjerenja u bankarski sistem“, saopštio je Žugić.

Predstavnici Svjetske banke pohvalili su stabilnost bankarskog sistema i kvalitet saradnje sa Centralnom bankom Crne Gore kroz setove tehničke pomoći u oblasti supervizije i platnog prometa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *