“Barska plovidba” daje preko pet miliona eura za trajekt koji je imao više havarija i remonta

Dodajte komentar

Kompanija “Barska plovidba” na jesen će kupiti stari trajekt “AF Francesca”, koji pripada italijanskoj pomorskoj kompaniji “Adria Ferries” iz Ankone, a očekuje se da će ta transkacija koštati između pet i šest miliona eura – potvrđeno je to nezvanično “Vijestima” u krugovima bliskim menadžmentu “Barske plovidbe”, koja je u većinskom vlasništvu države.

Skupština akcionara kompanije je prije dva dana usvojila predlog Odbora direktora o kupovini ovog broda.

Odbor direktora te kompanije nedavno je zaokružio finansijsku konstrukciju po kojoj bi “Barska plovidba” mogla svojim novcem da kupi ovaj brod.

“Barska plovidba od prodaje svog trajekta “Sveti Stefan II” u staro željezo u maju 2017.godine nema adekvatan brod kojim bi održavala redovnu pomorsku liniju između Crne Gore i Italije.Stoga je u posljednjih nekoliko godina sarađivala sa najvećim hrvatskim putničkim brodarom kompanijom Jadrolinija čiji je trajekt “Dubrovnik” u sezoni plovio i na linji Bar-Bari. U međuvremenu je i taj posao završen, jer je Jadrolinija prodala trajekt “Dubrovnik novim vlasnicima iz Grčke koji su taj bod preimenovali u “Prince” i zaposlili na linijama u Egeju.

Izvor “Vijesti kaže da “Barska plovidba već duže vrijeme “mjerka “AF Francescu i da su taj trajekt već pregledala dva iskusna kapetana duge plovidbe iz menadžmenta kompanije, kao i njen tehnički drektor i navodno utvrdili da je brod u dovoljno dobrom stanju da u narednih pet-šest godina plovi na redovnoj liniji iz Bara za Bari, odnosno Ankonu.

“‘AF Francesca’ je donedavno na prodaju nuđena po cijeni od četiri miliona eura, ali je remontovana i obnovljena joj je klasa koja sada važi do 2028. godine, pa je stoga i poskupio te će koštati najmanje oko pet miliona eura. Očekujemo da bude kupljen odmah po završetku sezone, kazao je izvor “Vijesti.

Ovaj brod plovi posljednjih godina na redovnim linijama između albanskog Drača i Ankone.

“AF Francesca je tzv. “ropax night ferry brod kapaciteta 2.000 putnika i 610 automobila, ima devet paluba, garaže sa 1.040 metara dužnih traka za vozila, 296 putničkih kabina u dvije klase sa ukupno 859 kreveta, recepciju, dva restorana, dva kafe bara, prodavnicu, bioskop, poseban prostor za kućne ljubimce…Makismalnom brzinom od 19 čvorova, trajekt pogone dva dizel motora Fiat-GMT, ukupne snage 19.200 konja.

Feribot je sagrađen 1979. godine u brodogradilištu blizu Napulja pod imenom “Domiziana za italijansku državnu brodarsku kompaniju “Tirrenia di Navigazione. Trajekt je 1988. podvrgnut većoj rekonstrukciju tokom koje je presječen po sredini i ugrađena mu je nova sekcija trupa i nadgrađa čime je produžen za 12 metara. Potom je 2010. povučen iz saobraćaja i stavljen u raspremu, jer tada već vremešni trajekt nije udovoljavao najnovijim sigurnosnim pravilima iz tzv. Stokholmskog sporazuma. Trajekt je juna 2011. kupila druga italijanska kompanjija “Adria Ferries, preregistrovala ga na kiparsku zastavu i uvela u saobraćaj na linji Drač-Bari. Po završetku te ljetnje sezone, “Adria Ferries trajekt je poslala u brodogradilište Tuzla u Turskoj, gdje je do decembra 2011. feribot prilagođen novim sigurnosnim standardima.Brod je nakon te rekonstrukcije, pod imenom “AF Francesca ponovno vraćen pod italijansku zastavu i od tada se koristi na redovnoj liniji Drač-Bari i povremeno Drač-Ankona. Pred lukom Ankona, ovaj trajekt je 5. januara 2012. godine doživio incident kada su ga olujni valovi bacili na lukobran prilikom čega je “AF Francesca pretrpjela i manja oštećenja trupa.

Marta 2015. na ovaj trajekt su u brodogradilištu “Tuzla u Turskoj ugrađeni tzv. sponsoni na bokovima i krmenom dijelu broda čime je “AF Francesca ispunila standarde Stokholmskog sporazuma. Međutim, mjesec i po dana kasnije je doživjela novu havariju jer je, dok je feribot plovio iz Barija prema Draču, u strojarnici izbio veći požar. Iako je posada ugasila vatru, trajekt su remorkeri morali da odvuku nazad do Barija, gdje je “AF Francesca popravljena i nakon nekoliko sedmica vraćena u upotrebu.

Osim kapaciteta od 2.000 putnika i 610 vozila koji su (pre)veliki za potrebe linije Bar-Bari, dio stručne javnosti u Crnoj Gori je skeptičan prema namjeri “Barske plovidbe da kupi ovaj brod prvenstveno zbog njegove starosti i činjenice da je riječ o brodu koji ima glavne i pomoćne motore “Fiat-GMT koji se već decenijama ne proizvode i teško je doći do rezervnih djelova za njih.

“Za ove motore skoro da više na tržištu nema rezervnih djelova. Dobavljali smo polovne djelove iz Indije gdje su prethodno u staro željezo izrezani brodovi koji su imali pogonske ili pomoćne motore ovog tipa. Radilica na lijevom glavnom motoru “AF Francesce je mijenjana 2014. godine, a 2021.godine i radilica na desnom motoru. Ugrađeni su polovni djelovi jer novih nema. Ti motori puno troše i to sada samo dizel jer ne smiju više da voze na tešku naftu, pa bi “AF Francesca samo za jedno putovanje između Bara i Barija potrošila između 30 i 35 tona dizela. To ni usred ljetnje sezone kada bi brod bio najpuniji putnika i vozila ne bi bilo isplativo, a kamoli tokom ostatka godine, kazao je “Vijestima iskusni pomorski strojar koji je godinama plovio na ovom feribotu i koji se zatekao na brodu 2015. godine kada je izbio požar i koji je želio da ostane anoniman.
Za otklanjanje manjkavosti treba do 30 miliona eura

Sagovornik Vijesti je detaljno nabrojao sve manjkavosti i tehničke probleme koje ima ovaj trajekt od problematičnih motora koji se često kvare zbog nekadašnjeg lošeg održavanja i korišćenja polovnih rezervnih djelova, starog sistema hlađenja motora i pomoćnih sistema, lošeg sistema klimatizacije, ventilacije i grijanja putničkog prostora, nepostojanja evaporatora i time sposobnosti da brod za svoje potrebe pravi destilovanu vodu, problema sa stabilizatorima valjanja koji su se javili nakon ugradnje sponsona 2015, loših cjevovoda i tankova, manjkavog sistema automatizacije i monitoringe u mašinskom prostoru, zbog čega brodu treba minimum 17 dobro obučenih makinista u posadi….

’AF Francesca’ je totalni promašaj od broda. Da bi taj brod ličio na nešto, u njega bi trebalo uložiti minimum 20 do 30 miliona eura, a za te pare se može kupiti mnogo bolji i mnogo bolje održavani polovni feribot starosti oko 20 godina. Svaki normalan port state control AF Francesca ne bi prošla, ali pošto ona vije italijansku zastavu i kompanija koja joj je vlasnik je iz Italije, brod je preko veze prolazio PSC kontrole u Italiji i u Albaniji, kazao je sagovornik Vijesti koji je želio da ostane anoniman.

On je istakao da je ovaj feribot Tirrena još 2011. Adria Ferriesu prodala kao staro željezo za samo 850.000 eura, a da su u željezo izrezana tri broda-blizanca AF Francesce, iako su bili i po nekoliko godina mlađi od nje.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *