Sud treba da odluči ko je nadležan za Statisov PDV

Dodajte komentar

Sudija Privrednog suda Dijana Raičković na narednom ročištu odrediće se o prigovoru kompanije Adriatic Properties, u vlasništvu grčkog biznismena Petrosa Statisa, o mjesnoj nadležnosti u sporu koji je protiv njih pokrenula kompanija “Sveti Stefan” hoteli. Državna kompanija je od 2022. godine počela da obračunava PDV na iznos kirije, ali je Adrijatik i dalje plaćao iznos bez PDV-a. Zbog toga su “Sveti Stefan” hoteli pokrenuli izvršenje, na koje je Adrijatik podnio prigovor i spor je prešao u parnicu pred Privrednim sudom. Sada Privredni sud treba da se izjasni da li se taj spor treba rješavati kod njih ili je za spor nadležna arbitraža u Londonu. Ukoliko bude nadležan Privredni sud, “Sveti Stefan” hoteli će predati tužbe za period od 2019. pa do 2022. godine. Za period prije 2019. godine neće moći da traže isplatu PDV-a koji na godišnjem nivou iznosi 235 hiljada eura.

Pravni zastupnik Adrijatika Nikola Martinović je na juče održanom ročištu istakao je da je ugovorom jasno definisano da je za rešavanje spora nadležna londonska arbitraža, te da je ugovor o zakupu potpisan sa hotelskom grupom “Budvanska rivijera”, kao i da ne postoje nikakve ugovorne obaveze sa tužiocem u sporu

– Adriatic Properties ima ugovor o zakupu koji je na snazi i koji je zaključen sa trećim licem, odnosno “Budvanskom rivijerom”, a po tom ugovoru svi sporovi moraju biti povjereni londonskoj arbitraži. Ukoliko je zakupodavac iz tog ugovora ustupio svoje potraživanje ovdje tužiocu ili nekom trećem licu, a što je njegovo pravo, to treće lice mora poštovati odredbe o arbitraži i ne može za prava iz tog ugovora tražiti zaštitu pred ovim sudom – istakao je Martinović.

“Sveti Stefan” hoteli su nastali podjelom “Budvanske rivijere” i u njihovom vlasništvu su hotel “Sveti Stefan” i vila “Miločer” za koji na godišnjem nivou od zakupa dobijaju 1,12 miliona. Tačnije do 2022. godine su dobijali 1,12 miliona, a od tada traže 1,35 miliona eura. Prije 2022. godine PDV je bio uračunat u iznos kirije.

Advokat kompanije “Sveti Stefan” hoteli Petar Mrdak predložio je da se u dokaznom postupku od Uprave prihoda i carina (UPC) PJ Budva pribave spisi u kojim je konstatovano da je obračun PDV-a vršen nezakonito.

– Takođe, ukoliko sud ne bude u mogućnosti da utvrdi visinu potraživanja po predmetnom osnovu, da se odredi vještačenje po vještaku finansijske struke koji će izvršiti obračun PDV-a, s obzirom na to da tuženi spori ovaj obračun. Spor je iniciran nakon inspekcijskog nadzora i donošenja rješenja o utvrđivanju poreza, gdje je izvršena korekcija obračunatog i plaćenog PDV-a za 94.000 i poreza na dobit za 23.000 eura za ukupno devet obračunskih perioda. Dakle “Sveti Stefan” hoteli su platili razliku po ovom osnovu u ukupnom iznosu od 123.000 eura – kazao je Mrdak.

Mrdak je naveo i da su nalazom UPC obaviješteni da se PDV obračunava pogrešno, te da je Adriatic Properties obaviješten o izdvajanju dijela imovine od HG “Budvanska rivijera” te da sve obaveze izvršavaju prema preduzeću “Sveti Stefan” hoteli.

Zastupnik Statisove kompanije istakao je da nije potrebno pribavljati spise od UPC jer to nije predmet spora, već da je predmet da li je ugovorna zakupnina, kako je određeno ugovorom, obuhvatila PDV ili se na taj ugovoreni iznos PDV posebno obračunava.

Naredno ročište zakazano je za 16. oktobar.

U spor žele da se uključe i dva umješača

Privredni sud je dobio i zahtjev za miješanje u spor od strane Nevenke Damjanović, profesionalne modne frizerke zaposlene u hotelu “Sveti Stefan Deluks”, i Borislava Damjanovića, diplomiranog teniskog trenera, zakupca teniskih i mini-golf terena. Punomoćnici obje strane saglasni su da se oni pozovu na naredno ročište, kako bi obrazložili razloge za miješanje i pravni interes, kao i kojoj će se od parničnih stranaka pridružiti, nakon čega će se oni izjasniti na iste.

Izvor: Dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *