Savjet stranih investitora: Od Vlade očekujemo suštinske reforme i uklanjanje biznis barijera

Dodajte komentar

Uz nužnost jačanja principa vladavine prava, siva ekonomija i nedostatak strateškog planiranja jedne su od ključnih biznis barijera u Crnoj Gori, smatra predsjednik Savjeta stranih investitora Tamaš Kamaraši. On je u intervju za portal Bankar kazao da potencijale, kojim raspolaže naša zemlja, mora pratiti stabilno poslovno okruženje, kao i sadržajniji i intenzivniji dijalog predstavnika privrede i donosilaca odluka.

BANKAR: Kako ocjenjujete poslovni ambijent u Crnoj Gori s obzirom na političku situaciju u posljednje tri godine?

Kamaraši: Proteklih nekoliko godina bilo je prilično izazovno, od pandemije do posljednje globalne ekonomske političke krize. Pomenuta dešavanja su uticala na poslovni ambijent tako što su naglasila prepoznate nedostatke ekonomije, ali i otvorila neke nove i potencijalno perspektive pravce mogućeg razvoja.

Ono što smatram ključnim nedostatkom poslovnog ambijenta je izostanak dugoročnih strategija i usmjerenost na ostvarivanje kratkoročnih planova. Političke promjene se dešavaju, ali one ne smiju sklanjati pažnju sa strateških ciljeva za razvoj i jačanje ekonomije. Sasvim sam siguran da je pozicioniranje Crne Gore kao atraktivne investicione destinacije značajno za donosioce odluka, ali u u Savjetu stranih investitora očekujemo više posvećenosti u suštinskom sprovođenju reformi i uklanjanju prepoznatih biznis barijera.

BANKAR: Šta su najveće biznis barijere za poslovanje stranih kompanija u Crnoj Gori?

Kamaraši: U posljednjem izdanju Bijele knjige istakli smo prepoznate biznis barijere od kojih određeni broj, nažalost, i dalje predstavlja prepreku za veće privlačenje stranih investitora.

Opet ću naglasiti nedostatak strateškog planiranja i oslanjanje na učinke kratkoročnih vizija usljed različitih političkih prilika. Ovakav pristup direktno utiče na nivo transparentnosti donošenja odluka i na smanjenu predvidljivost poslovnog okruženja što ne doprinosi privlačenju direktnih stranih investicija.

Veliki prostor za napredak i reformu postoji u u domenu jačanja vladavine prava, povećanja nivoa transparentnosti donošenja i poštovanja procedura, kao i za unapređenje i profesionalizaciju javne administracije. Takođe, borba protiv sive ekonomije je od nemjerljivog značaja, posebno ako znamo da ona čini i do 40% BDP-a, kao i koliko loše utiče na privredu stvarajući značajne gubitke za državu.

Pomenuo sam samo neke od najvažnijih reformi koje treba da budu sprovedene i razumijem njihovu kompleksnost u određenim djelovima. Međutim, podsjećam da je Savjet stranih investitora jedna velika baza znanja i iskustva koja treba biti iskorišćena. Vjerujem da mogu u ime naših članica reći da smo apsolutno na raspolaganju da ustupimo sve ono što znamo i što su najbolje prakse iz naših matičnih zemalja, kako bi Crna Gora efikasnije i brže sprovela nužu transformaciju.

BANKAR: Šta je najvažnije jednom investitoru koji želi da ulaže novac u Crnu Goru ili neku drugu državu?

Kamaraši: Svakako da su potencijali određene zemlje uz atraktivnost tržišta važni, ali moramo znati da danas oni nijesu dovoljni. Dakle, potencijale mora pratiti stabilno poslovno okruženje, razvijena infrastruktura, jasne regulative i njihova dosljedna primjena, predvidljivost i atraktivna poreska politika, kao i zaštita vlasničkih prava.

Investitori cijene razumijevanje i podršku nadležnih institucija, posebno ako se ona reflektuje na transparentnost u donošenju odluka i kreiranje različitih mehanizama za podsticanje poslovnih aktivnosti. Moramo biti svjesni da izostanak ovih standarda nije privlačan kredibilnim stranim investitorima, kao i da danas postoje zemlje koje su trenutno spremne ponuditi mnogo više u ovom domenu u odnosu na Crnu Goru.

Vjerujem da će se država odlučnije odrediti prema izazovima koji stoje na putu ostvarenja pomenutih standarda, te da ćemo onda imati priliku da vidimo kako se potencijali Crne Gore mogu potpunije valorizovati što je u najboljem interesu cjelokupne ekonomije i društva.

BANKAR: Da li je povećanje zarada u javnom sektoru u Crnoj Gori, koje su sada u prosjeku veće u odnosu na privatan sektor, destimulativan faktor za privredu, odnosno za investitore koji žele da ulažu u Crnu Goru?

Kamaraši: Svjesni smo potrebe da je podizanje životnog standarada građana neophodno, naročito ako znamo da je došlo do značajnog povećanja cijena proizvoda i usluga. Stava sam da građani i njihovi interesi moraju biti prioritet svake vlade, pa u ovom slučaju i crnogorske.

Kada je bilo riječi o povećanju zarada, naša najveća zamjerka odnosila se na izostanak dijaloga i šireg konsenzusa koji je morao prethoditi jednoj tako važnoj promjeni u sistemu javnih finansija. Dakle, rekao bih da za strane investitore može biti izazovno to što mišljenje realnog sektora, kao i nekih relevantnih međunarodnih institucija, nije bilo u potpunosti i pravovremeno sagledano.

BANKAR: Recite nam nešto više o prioritetima u radu Savjeta stranih investitora?

Kamaraši: Savjet stranih investitora je posvećen ostvarivanju misije koja je usmjerena na podsticanje ekonomskog razvoja Crne Gore kroz stvaranje privlačnog poslovnog okruženja za investitore, ali i za razvoj talenata i perspektivnih pojedinaca. Težimo tome da učinimo da Crna Gora bude najanprednija i najkonkuretnija ekonomija u regionu jugoistočne Evrope i definisali smo prioritete u procesu ostvarivanja ovog cilja, a to su: vladavina prava i društvo jednakih mogućnosti, poreski sistem, tranzicija ka zelenoj ekonomiji i ekonomski i infrastrukturni razvoj.

Sve što sam pomenuo detaljno je razrađeno u strategiji Savjeta stranih investitora na kojoj posljednjih mjeseci radimo sa prestižnom Boston Consulting grupom. Vjerujem da će nam strategija pomoći da zauzmemo proaktivniju ulogu u procesu odlučivanja, kao i da ostvarimo sadržajniji dijalog sa Vladom koji je ključan za implementaciju promjena.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *