Ponovo odloženo ročište po tužbi Imperia Troy hotela protiv Nacionalnih parkova: Ne daju dokumentaciju za restoran „Jezero“

Dodajte komentar

Nacionalni parkovi (NPCG) mjesecima odbijaju da finansijskom vještaku Nenadu Bracoviću dostave poslovnu dokumentaciju za nalaz u sporu koji je protiv ovog državnog preduzeća pokrenula nikšićka kompanija Imperia Troy Hotel (ITH grupa) za naknadu štete zbog izdavanja restorana ,,Jezero“ na Vranjini.

Privredni sud je početkom maja urgirao kod NPCG da vještaku dostave dokumentaciju, ali kako to nijesu uradili, jučerašnje ročište je odloženo za jesen. Bracović bi, prema nalogu suda, na osnovu računovodstvene dokumentacije restorana ,,Jezero“, trebalo da obračuna eventualnu izmaklu dobit koju je ITH grupa mogla očekivati da je dobila posao.

Iz ITH grupe u tužbi tvrde da je javni poziv objavljen u štampi 15. februara 2021. godine, sa sedam dana roka za dostavljanje ponuda, ali da nije bio vidljiv na sajtu NPCG, zbog čega su za njega saznali tek dan pred otvaranje ponuda 22. februara. Zato, kako tvrde, nijesu mogli na vrijeme dostaviti ponudu, iako su zadovoljavali sve kriterijume. Komisija NPCG odbila je njihov zahtjev da ponovo raspiše tender i kao neispravne odbila sve tri ponude, a postupak obustavila. NPCG su restoran na Vranjini dali Plantažama, koji su bili dugogodišnji zakupci, iako je i njihova ponuda na tenderu odbačena. Zbog toga traže naknadu izgubljene dobiti za pet godina, čiji će iznos opredijeliti nakon vještačenja za koje su predložili da se kao parametar uzme poslovanje Plantaža.

Iz NPCG tvrde da je javni poziv objavljen i u dnevnom listu Pobjeda i na njihovoj internet stranici.

“To što tužilac nije blagovremeno vidio oglas je isključivo njegova krivica, pa to ne može biti razlog za naknadu štete. Sve da je tužilac podnio blagovremenu i urednu dokumentaciju, to ne bi podrazumijevalo njegov uspjeh u postupku javnog nadmetanja, jer se radi o odluci čije je donošenje u isključivoj nadležnosti tenderske komisije”, stoji u odgovoru na tužbu NPCG.

ITH grupa je podnijela i krivičnu prijavu SDT-u protiv tadašnje direktorice NPCG Jelene Kljajević i Plantaža navodeći da su na organizovan način protivpravno omogućili ovoj kompaniji da obavlja djelatnost u restoranu ,,Jezero“ na Vranjini.

Prema podacima sa sajta NPCG, javni poziv je objavljen 15. februara, ali ne u dijelu predviđenom za javne nabavke, već u dijelu aktuelnosti sa naslovom da NPCG objavljuju javni poziv za ustupanje u zakup poslovnih prostora, bez navoda o kojem je objektu riječ, prije nego se uđe na link koji vodi ka oglasu u Pobjedi. Na isti način je u novembru 2020. oglašen i javni poziv za zakup zemljišta za privremene objekte u NP Lovćen.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *