Morsko dobro za 8,1 milion eura kupuje svih šest trajekata Pomorskog saobraćaja

Dodajte komentar

Direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj donio je odluke o izboru najpovoljnije ponude za kupovinu šest trajekata i rezervnih djelova ukupne vrijednosti 8,1 miliona eura sa uračunatim PDV-om.

Na tender koji je raspisan krajem maja i sproveden po skraćenoj proceduri zbog hitnosti, očekivano se javio samo Pomorski saobraćaj koji je ponudio po euro manje u odnosu na procijenjenu vrijednost pojedinačnih trajekata.

Tako će poslije mnogo političke buke i nevolja, kako za lokalno stanovništvo, tako i turiste, koje su počele ukidanjem trajektne linije Kamenari Lepetane u večeri otvaranja Praznika mimoze, dvije obale ponovo spaj ati traj ekti braće Ban koji će građane koštati preko osam miliona eura. Ova kompanija bi trajekte, koji su trenutno usidreni u brodogradilištu u Bijeloj, trebalo da isporuči najkasnije do 15. jula, a Morsko dobro da plati kupoprodajnu cijenu prije isporuke.

Tender je bio podijeljen u sedam partija, pa će najskuplji trajekt biti plaćen 2,8 miliona eura, a najjeftiniji 110 hiljada eura. Preostali će ih koštati 140 hiljada, 150 hiljada, 900 hiljada i 1,7 miliona eura, a rezervni djelovi i prateća oprema za trajekte 910,6 hiljada eura. Morsko dobro je u februaru, odlukom Vlade, preuzelo od kompanije Pomorski saobraćaj organizaciju i održavanje trajektnog prevoza putnika i vozila na liniji Kamenari Lepetane. Do maja su saobraćala
samo dva trajekta čiji je ukupni kapacitet 60 vozila, zbog čega su stvarale kilometarske kolone i zastoji na Jadranskoj magistrali. Morsko dobro je 4. maja zakupilo trajekt ,,Igalo u vlasništvo Pomorskog saobraćaj a nakon čega je počela i naplata prevoza. Ovaj zakup produženje za još mjesec, a dodatno je zakupljen i još jedan trajekt. Morsko dobro je trajekt ,,Prizna, preimenovan u “30. avgust, star 53 godine, početkom marta platilo 569 hiljada eura. Tim poslom bavi se SDT, u koji se, prema nedavnim izjavama iz tužilaštva, uključio i Interpol. Prošle nedjelje na ovoj liniji zaplovio i trajekt “Ruka pravde” kupljen u Grčkoj za 3,2 miliona eura. Tako je skoro petomjesečna avantura sa trajektima državu koštala skoro 12 miliona eura. Mikijelj je naveo da će dvije trećine ukupnih prihoda od trajektne linije biti zarada, te da je prošle nedjelje prihodovan prvi milion od preuzimanja.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *