Fabijo Paneta biće novi guverner Banke Italije

Dodajte komentar

Vlada italijanske premijerke  Đorđe Meloni (Giorgia Meloni) izabrala je člana Izvršnog odbora Evropske centralne banke Fabija Panetu (Fabio Panetta) da naslijedi Ignacija Viska (Ignazio Visco) na mjestu sljedećeg guvernera Banke Italije. O njegovoj nominaciji odlučeno je na sastanku Vlade u Rimu.

Predsjednik države Serđo Matarela (Sergio Mattarella) moraće da odobri ovo imenovanje prije nego što Paneta zamijeni bivšeg guvernera Viska, čiji mandat se završava krajem oktobra, piše Bloomberg.

Ovo je potencijalno najznačajniji izbor koji će desničarska koalicija napraviti ove godine, treći dio serije kadrovskih odluka koje su omogućile Meloni i njenim kolegama da preoblikuju italijansko ekonomsko vođstvo po svom ukusu.

Odabir 63-godišnjeg Panete znači prelazak jednog od zvaničnika Izvršnog odbora ECB-a na višu poziciju u Upravnom veću, što predstvalja prestiž za budućeg najvišeg monetarnog zvaničnika u trećoj ekonomiji regiona.

Sa ogromnim dugom Italije koji premašuje 140 odsto bruto domaćeg proizvoda, uloga guvernera je važna i odluke koje donosi su jedan od načina borbe protiv krize, kao što je Panetin prethodnik morao da vuče poteze kada su prinosi na obveznice porasli na početku pandemije 2020. godine.

Izborom Panete, koji je ranije bio visoki zvaničnik Banke Italije, okončana su višenedjeljna nagađanja o nasljedniku jedne od najcijenjenijih funkcija u zemlji. Dva prethodna guvernera postala su šefovi države, dok je Mario Dragi (Mario Draghi) nastavio da vodi ECB.

Paneta je dugo bio favorit koji je planiran za taj posao otkako su se širile glasine o njegovom mogućem povratku iz Frankfurta na mjesto ministra finansija, prije nego što je Đankarlo Đorđeti (Giancarlo Giorgetti) dobio tu ulogu prošle godine.

Izborom italijanskog zvaničnika stvoriće se upražnjeno mjesto u Evropskoj centralnoj banci koje će Meloni i njena koalicija željeti da zadrže za sebe, u skladu sa konvencijom da zemlja uvjek imenuje jednog od šest članova, prenosi Biznis.rs.

Medijske spekulacije u Rimu su da bi nasljednik mogao da bude Pjero Čipolone (Piero Cipollone), dugogodišnji veteran centralne banke, sa kratkim prekidom na mjestu izvršnog direktora Italije u Svjetskoj banci. Diplomirao je na Univerzitetu La Sapienza u Rimu, magistrirao ekonomiju na Univerzitetu Stanford i predavao na Univerzitetu Berkeley.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *