Statis ne plaća kiriju za zakup Svetog Stefana

Dodajte komentar

Firma Adriatic Properties u ovoj godini nije platila nijedan cent kirije za zakup hotela “Sveti Stefan, vile “Miločer” i hotela “Kraljičina plaža”, potvrdili su Danu iz državnih preduzeća “Sveti Stefan hoteli” i HTP “Miločer”.

Firma grčkog biznismena Petrosa Statisa do sada je trebalo da plati po dvije fakture, čija je ukupna vrijednost preko 900 hiljada eura. Kvartalne fakture koje izdaju “Sveti Stefan hoteli” za zakup hotela “Sveti Stefan” i vile “Miločer” iznose oko 350 hiljada, a fakture HTP “Miločer” za dvije vile, hotel “Kraljičinu plažu” i SPA 105 hiljada eura.

Izvršni direktori “Sveti Stefan hotela i HTP “Miločer”, Igor Đurašević i Nikola Plamenac, potvrdili su “Danu da im u ovoj godini nisu plaćene kvartalne fakture, odnosno da od 1. januara Adriatic Properties nije uplatio nijedan cent za kiriju. Takođe su nam kazali da je u prošloj godini promijenjen obračun, pa je Adriatic Propertiesu uvećana kirija za 21 odsto, odnosno za iznos PDV-a. Do 2022. godine PDV je ulazio u iznos kirije, dok se od 1. januara 2022. godine na iznos kirije obračunava PDV. Tako je na primjer od 2012. godine, kada je potpisan aneks ugovora o zakupu, Adriaticu godišnja kirija za “Sveti Stefan i “Miločer bila 1,12 miliona, dok je od prošle godine 1,35 miliona, odnosno 235 hiljada više. Kada je u pitanju HTP “Miločer”, godišnja kirija do 2022. godine bila je 350 hiljada, a sada je 420 hiljada. Ukupna razlika za PDV po osnovu oba ugovora je oko 300 hiljada eura.

Adriatic Properties PDV za prošlu godinu nije htio da plati, već je plaćao fakture po staroj cijeni, odnosno bezuvećanja od 21 odsto, dok u ovoj godini nije plaćao ni kiriju ni PDV. S obzirom na to da “Sveti Stefan hoteli” i HTP “Miločer” nemaju drugi prihod osim kirije, ovakav potez Statisa predstavlja veliki problem za državne kompanije. Plamenac i Đurašević su nam kazali da nikakva objašnjenja nisu dobijali od Adriatic Propertiesa zbog čega ne plaćaju kiriju u ovoj godini. Spor oko PDV-a je završio na sudu zato što su “Sveti Stefan hoteli” preko izvršitelja htjeli da naplate novac, na šta je Adriaticuložio prigovor i spor je pretvoren u parnicu koja će se voditi pred Privrednim sudom u Podgorici.

Adriatic Properties i “Sveti Stefan hoteli” su pokrenuli arbitraže pred sudom u Londonu. Zakupac je pokrenuo arbitražu radi kršenja u govora o zaku pu i u tužbi zahtijeva da mu se omogući mirnouživanje imovine i da mu se nadoknad i šteta koju trpi usljed kršenja odredabaugovora o zakupu ili da se utvrdi raskidanje ugovora o zakupu. “Sveti Stefan hoteli” su arbitražu pokrenuli zbog kršenja u govora o zakupu i zahtijevaju utvrđivanje da tužene strane nisu nosioci bilo kakvih ekskluzivnih prava.

Početkom maja premijer Dritan Abazović je najavio da će nakon dvije godine biti otvoren Sveti Stefan. Plamenac nam je juče saopštio da im je tada, kada je postignut dogovor oko otvaranja Svetog Stefana, bilo rečeno da će Adriatic Properties uplatiti novac za kiriju, ali nije precizirano kada.

Plamenac je naveo da po pitanju ugovora i njegovog raskida sve zavisi od Vlade, koja je većinski vlasnik preduzeća.

-Mi možemo odmah dautužimo zakupca za razliku u PDV-u, a možemo i da pokrenemo raskid ugovora. Glavni razlog za raskid ugovora je kašnjenje u plaćanju faktura. Do 20 dana od dostavljanja fakture može da se kasni, ali prošli su mjeseci od kada nije plaćena. Mi smo za to da se situacija razriješi i da se nastavi sa zakupom, ali da se ne plaća kirija, to ne može. Jer se bune akcionari i društvu je ugroženo poslovanje. Dosad smo bili likvidni, ali već sada polako ulazimo u probleme rekao je Plamenac.

Ugovor o zakupu “Svetog Stefana” i vile “Miločer potpisan je 2006. godine na 30 godina, da bi se aneksom produžio za 12 godina, a kirija smanjila za 30 odsto. Sa HTP “Miločer” ugovor o zakupu hotela “Kraljičina plaža bio je na 30 godina, a aneksom je produžena na 90 godina, dok je zakup takođe smanjen za 30 odsto, sa 500 na 350 hiljada eura.

Revizor dao mišljenje s rezervom

Nezavisni revizor dao je mišljenje sa rezervom na finansijske iskaze D00 “Sveti Stefan” hoteli u dijelu koji se tiče potraživanja od kupaca. U iskazima je navedeno da su potraživanja od kupaca 810,9 hiljada eura i da uključuju potraživanja u iznosu od 766,7 hiljada eura od Adriatic Propertiesa za koja nisu dobili nezavisnu potvrdu stanja do dana obavljanja revizije.

Revizor je u izvještaju takođe potvrdio da Adriatic Properties nije plaćao kiriju u ovoj godini.

Prihod HTP “Miločer”” 350.000 eura, a samo za porez treba da daju 600 hiljada

Zbog neplaćanja kirije od sgrane Adriatic Propertiesa, HTP “Miločer”” je uvelikim problemima, kazao je “Danu” izvršni direktor Igor Đurašević. On je naveo da je račun HTP “Miločer”” u blokadi od decembra prošle godine, te da u ovoj godini nijesu isplaćivali zarade. U firmi je pored njega zaposlena još jedna osoba, a plaćaju i naknade za odbor direktora.

Đurašević jekazao da jefirma nedavno dobila od Vlade 200 hiljada eura, ali da je taj novac odmah skinuo Fond za obeštećenje. Istakao je da im je nedavno od Opštine Budva stiglo rješenje za porez na nepokretnost za 2023. godinu, a potom i za prethodne četiri godine, te da imaju obavezu po tom osnovu od blizu 600 hiljada eura.

Osim toga, imaju kredit uzet kod Univerzal kapital banke, čiji je vlasnik Petros Statis, i za koji kvartalno plaćaju po 14 hiljada eura. Kredit je uzet 2018. godine na iznos od 750 hil»ada eura, a zbog neredovnog izmirivanja obaveza, glavnica je narasla na 870 hiljada. Đurašević je kazao da je za taj kredit pod hipoteku data jedna vila, a da je garant za kredit Adriatic Properties.

“Kredit je uzet za tekuće troškove i odmah je potrošen”, rekao je Đurašević.

Istakao je i dasu od ove godine iskazali 18 hiljada eura obaveze po osnovu PDV-a, jer kirf više nije 87 hiljada za jedan kvartal već 105 hiljada, ali da taj iznos nisu platili jer im zakupac nije platio kiriju. Kao i “Sveti Stefan” hotelima i HTP “Miločer”” jedini prihod je kirija.

Početkom jula će i HTP “Miločer”” i “Sveti Stefan” hoteli Adriatic Propertiesu poslati fakturu za treći kvartal.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *