Održan ‘’Karavan preduzetništva’’ u Evropskoj kući

Dodajte komentar

Evropska unija u Crnoj Gori i Privredna komora Crne Gore organizovale su događaj “Karavan preduzetništva” u Evropskoj kući, kako bi obilježili Dan mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP).

‘’Evropska unija želi da podrži crnogorske preduzetnike i da pomogne u stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja. EU je osmislila niz programa podrške poslovnoj zajednici, uključujući bespovratne grantove, zajmove i garancije. Ekonomski i investicioni plan EU ima za cilj da obezbijedi 9 milijardi eura bespovratnih sredstava za region Zapadnog Balkana, a Crna Gora će biti važan dio toga’’, poručio je zamjenik ambasadorke EU u Crnoj Gori Rikardo Seri.

Privredna komora Crne Gore je aktivna u implementaciji EU projekata.

‘’Kroz projektne aktivnosti radimo na podizanju kapaciteta MMSP. Jako je važno da MMSP znaju više o mogućnostima koje pružaju evropski programi zato PKCG već tri godine, uz podršku EU, organizuje ‘’Sajam EU projekata’’. Sajam će se ove godine održati u septembru’’, istakla je Tanja Radusinović iz Privredne komore Crne Gore.

Iz Evropske kuće navode da na događaju su predstavljene mogućnosti za MMSP u okviru više programa Evropske unije (EU).

Dušan Polović iz Ministarstva javne uprave predstavio je program Digitalna Evropa.

‘’Digitalna Evropa je novi program EU fokusiran na uvođenje digitalne tehnologije u javnu upravu, za građane i za privredu’’, kazao je Polović.

Više o mogućnostima koje nudi EU u partnerstvu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), učesnici su mogli da čuju od predstavnika EBRD, Matije Dautovića i Selme Demirović.

Iz Evropske kuće navode da program za unapređenje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (MSP) kombinuje kredite Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i bespovratna sredstva koja finansira EU, a koja su kroz partnerstvo sa Crnogorskom komercijalnom bankom (CKB) postala dostupna firmama u Crnoj Gori.

‘’Kroz ovaj program, preduzeća mogu da apliciraju za ulaganje u novu opremu i poslovno osavremenjavanje, koje im može pomoći da povećaju svoju produktivnost, smanje operativne troškove i povećaju energetsku efikasnost i poboljšaju usklađenost sa EU standardima’’, rekla je Demirović.

Preduzećima je, navodi se, na raspolaganju i program Savjeti za mala preduzeća, u cilju unapređenja njihovog poslovanja.

‘’Ovaj program, EBRD u Crnoj Gori sprovodi od 2002. godine i do sada su podržali preko 800 preduzeća da unaprijede svoj biznis. Putem ovog programa, EBRD takođe organizuje brojne obuke za preduzeća i konsultante na različite teme’’, istakao je Dautović.

Jedan od programa koji je predstavljen je i ERASMUS za mlade preduzetnike, program razmjene za preduzetnike, koji pruža priliku novim, odnosno potencijalnim preduzetnicima, da razvijaju poslovne ideje učeći od iskusnih preduzetnika o vođenju biznisa.

Prema riječima Kerima Međedovića iz Agencije za lokalnu demokratiju, Erasmus se realizuje na teritoriji 45 zemalja – 26 zemalja EU, Albanije, Jermenije, Bosne i Hercegovine, Islanda, Kosova, Moldavije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije, Turske i Ukrajine.

Na raspolaganju je i program Jedinstvenog tržišta – Single Market, koji predstavlja važan mehanizam podrške za MSP.

Iz Evropske kuće ističu da je Crna Gora  prva država Zapadnog Balkana koja se pridružila ovom programu vrijednom 4,2 milijarde eura,

Direktorica Biznis start centra, Ivana Tomašević, predstavila je Evropsku mrežu preduzetništva, koja je aktivna u okviru programa Jedinstvenog tržišta. Ona pruža pomoć preduzećima u inoviranju i širenju poslovanja na međunarodna tržišta.

‘’To je najveća svjetska mreža podrške malim i srednjim preduzećima’’, istakla je Tomašević.

Pored toga, kako još dodaju, Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja sprovodi programske linije za podršku učešću u međunarodnim programima za podršku inovacijama, koje je predstavila Savica Vujičić.

Riječ je, kako su ukazali, o podršci za učešće u stubu III Inovativna Evropa EU Okvirnog programa za istraživanja i inovacije Horizont Evropa. Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja za ovu godinu je izdvojilo 50 hiljada eura za nove projekte u okviru ove programske linije.

‘’Cilj je da se putem ovog segmenta konkursa sufinansiraju pripremne aktivnosti za podnošenje projektnih prijava, kako bi se podstaklo učešće crnogorskih institucija u ovom izuzetno konkurentnom i najvećem EU programu za istraživanja i inovacije’’, istakla je Vujičić.

Iz EU kuće napominju da događaj posvećen programima EU za MMSP su zaključili sa uspješnim pričama korisnika koje su učesnici imali priliku da čuju iz prve ruke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *