Azijska tržišta sa različitim pokazateljima, rast cijena nafte

Dodajte komentar

Azijsko-pacifička tržišta započela su posljednju nedjelju juna mješovito, iako su američka tržišta u petak prekinula višenedjeljni pobjednički niz.

U ranoj bilješci od ponedjeljka, analitičarka CMC Markets Tina Teng, napisala je da su “ekonomski problemi ponovno zauzeli pozornicu pošto su strahovi od recesije porasli, a skokovite stope u Evropi i SAD su uzdrmale globalna tržišta”.

Tokom vikenda, Evropa je takođe svjedočila kratkoj pobuni privatne vojne grupe Wagner u Rusiji, koja je u ponedjeljak povisila cijene nafte.

U Japanu je Nikkei 225 poništio ranije gubitke i ojačao 0,14%, dok je Topix porastao 0,13%. Cijene u sektoru usluga u Japanu porasle su 1,6% na godišnjem nivou u maju, a nepromijenjene su u odnosu na prethodni mjesec.

Južnokorejski Kospi takođe je bio u plusu, popevši se za 0,45%, dok je Kosdaq zabilježio veći rast od 0,55%.

Hongkonški Hang Seng indeks se oporavio od prošlonedjeljnih gubitaka i otvorio s rastom od 0,42%. Nasuprot tome, dionice u kontinentalnoj Kini si pale, pri čemu je Shanghai Composite pao za 0,79%, a Shenzhen Component za 0,78%.

Sva tri glavna američka indeksa skliznula su tokom petka, pri čemu je Dow Jones Industrial Average pao za 0,65%, dok je S&P 500 pao za 0,77%, a Nasdaq Composite zatvorio s padom od 1,01%.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *