Četiri navike koje štete vašem mozgu

Dodajte komentar

Mozak je jedan od najvažnijih organa ljudskog organizma. Kako bismo očuvali naše kognitivno zdravlje, potrebno je poraditi na svakodnevnim aktivnostima koje mu štete.

Dr Rudolph E. Tanzi, profesor neurologije, navodi „uobičajene navike“ koje značajno štete funkcionisanju mozga.

Osmočasovno radno vrijeme

Iako je radna aktivnost važna za očuvanje moždanih funkcija, ključno je pronaći optimalnu mjeru između rada i odmora. Čovjek svakako nije stvoren da bi osam sati dnevno sjedio za računarom radeći bez prestanka, a u slobodno vrijeme odgovarao na mailove i telefonske pozive. Naravno, ponekad je nemoguće promijeniti već ranije uspostavljeni radni raspored, ali moguće je napraviti male izuzetke koji su nam od velike koristi.

Za početak, bilo bi dobro organizovati posao odmah na početku smjene, kako bismo imali tačan raspored zadataka, te ubaciti nekoliko manjih pauza tokom kojih bismo se prošetali i udahnuli svježi vazduh.

Pretjerana izolovanost

Budući da smo tokom radne sedmice stalno okruženi većom grupom ljudi, tokom vikenda često preferiramo samoću. Ipak, upitno je koliko je to korisno za naše mentalno zdravlje.

Dr Tanzi kaže da bi trebalo da održavamo korisne interakcije s ljudima pa je potrebno imati neku blisku osobu s kojom možemo provoditi više vremena. Ako nemate takvu osobu u blizini, novi hobi je odlična opcija da upoznamo ljude sličnog interesa. Ko zna, možda se baš na kursu kreativnog pisanja krije vaša srodna duša!

Prekomjerna izloženost ekranu

Danas je od gledanja u ekran gotovo nemoguće pobjeći. Ekrani su svakodnevno prisutni tokom našeg radnoga vremena, ali i odmora jer nam je tada najdraže gledati omiljenu emisiju. Naravno, naše oči zbog toga pate i bilo bi dobro pronaći alternativu.

Srećom, gotovo bilo koja aktivnost korisnija je za zdravlje našega mozga od provođenja vremena uz televizor ili mobilni. Prošetajte krug po parku u blizini doma ili čitajte knjigu prije spavanja – ujutro ćete se probuditi zadovoljniji.

Neprestani osjećaj krivice i brige

Postoji li danas čovjek koji nema briga? Sa sigurnošću možemo reći kako ne postoji.

Prekomjerna briga jedan je od glavnih krivaca za loše mentalno zdravlje čovjeka danas. Barem na kratko tokom dana, zaboravite na probleme vezane za porodicu ili finansije, pronađite nešto što vas opušta i prepustite se tome. Zapamtite da niko za vas ne može da brine bolje od vas samih.

EduCentar

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *