Ovo su 10 zemalja sa najvećim BDP-om u svijetu

Dodajte komentar

Postoji mnogo načina da se ekonomije država izmjere, ali poređenje zemalja prema BDP-u po glavi stanovnika ostaje jedna od najčešćih  metoda.

BDP po glavi stanovnika pokušava da izjednači uslove tako što se ekonomska proizvodnja zemlje podijeli sa stanovništvom, efektivno dajući prosječan BDP po osobi. Veći BDP po glavi stanovnika generalno odgovara višim prihodima, nivoima potrošnje i životnom standardu.

Jednostavnost ove metrike takođe čini korisnim za ekonomiste i kreatore politika da saopštavaju javnosti nivoe ekonomskog blagostanja (i često se time pohvale).

Infografika koja slijedi, preuzeta sa theWORLDMAPS-a rangira prvih 10 zemalja po BDP-u po glavi stanovnika u različitim regionima, koristeći podatke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

TOP 10 zemalja po BDP-u po glavi stanovnika u svijetu

U nastavku u tabeli pogledajte prvih 10 zemalja s najvećim BDP-om po glavi stanovnika u svijetu 2023. godine.

Luksemburg, Irska i Norveška prednjače na tabeli sa više od 100.000 dolara BDP-a po glavi stanovnika. Luksemburg je ključni centar za finansijske usluge u Evropi, Irska je sjedište mnogih multinacionalnih korporacija, a Norveška je jedan od najvećih izvoznika energije u regionu.

Bogate zemlje sa manjim brojem stanovnika imaju tendenciju da čine najbogatije svetske države. Prema MMF-u, Luksemburg ima tek nešto više od 600.000 ljudi, što je jednako manjem gradu u mnogo naseljenijim zemljama. U stvari, u prvih 10, samo SAD i Australija imaju populaciju veću od 10 miliona.

Izvor: Visualcapitalist.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *