NLB izdaje zelene obveznice vrijedne pola milijarde eura

Dodajte komentar

NLB je uspješno završila prodaju svojih zelenih obveznica u iznosu od 500 miliona eura. Očekivani datum puštanja u promet je sljedeći utorak, 27. juna, a kamata će iznositi 7,125 posto godišnje.

Kako je saopšteno iz banke, transakcija je dobro prihvaćena od strane ulagača koji su predali naloge za više od 1,8 milijardi eura.

NLB je svoju namjeru izdavanja zelene obveznice javnosti objavila krajem prošle nedjelje. Svrha je ispuniti minimalni kapitalni zahtjev i kvalifikovane obveze, a dodatno će obveznice pružiti priliku za potencijalno širenje.

Narudžbe su dali dobro obaviješteni investitori koji nisu iz SAD-a, odnosno istaknuti menadžeri fondova, međunarodne finansijske institucije, banke, osiguravajuća društva i drugi investitori. Na temelju toga banka je odlučila da izda obveznice u ukupnom nominalnom iznosu od 500 miliona eura.

“Uz interes brojnih domaćih, regionalnih i međunarodnih kvalitetnih investitora, upis obveznica je uvelike premašen”, napisao je u saopštenju predsjednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak.

Posebnost zelene obveznice je u tome što se izdavanjem izdavač obvezuje iznosom emisije podržati odgovarajuće zelene projekte koji ispunjavaju uslove definisane u javno objavljenom okviru za zelenu obveznicu. Prikupljenim sredstvima NLB planira da podrži projekte u području obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti, zelenih zgrada, čistog saobraćaja, održivog upravljanja vodama i otpadnim vodama te prevencije i kontrole zagađenja.

Njihovo izdavanje se očekuje 27. juna, a na naplatu dospijevaju 27. juna2027. godine, pri čemu će izdavači imati mogućnost prijevremenog plaćanja 27. juna 2026. godine.

Na glavnicu obveznica obračunaće se kamata po godišnjoj kamatnoj stopi od 7,125 posto, a prodajna cijena obveznica biće jednaka njihovoj nominalnoj vrijednosti, saopšteno je iz banke.

Brodnjak je istakao kako je izdavanje zelenih obveznica u skladu s poslovnom strategijom NLB-a i njene grupacije u matičnoj regiji jugoistočne Evrope. Prema njegovim riječima, transakcija odražava solidnu kreditnu sposobnost i uspješnost poslovanja grupe, kao i činjenicu da NLB ima dobar pristup tržištima kapitala. “S druge strane, to takođe potvrđuje naš stav prema održivosti”, dodao je.

Član uprave NLB-a Archibald Kremser takođe je istaknuo sve veću vidljivost banke među profesionalnim dionicima.

„Odgovarajuće strukturiranje izdanja obveznica, uz učinkovite marketinške aktivnosti, doveli su do znatno bolje prepoznatljivosti brenda NLB na međunarodnim finansijskim tržištima. Sretni smo zbog ovog povjerenja – postignuća koje možemo zahvaliti stručnom timu”, istakao je.

Izvor: SEEbiz

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *