GPSR stupio na snagu: EU uvela stroža pravila o bezbjednosti proizvoda

Dodajte komentar

Generalna uredba o bezbjednosti proizvoda (GPSR) je stupila na snagu. Nova pravila treba da riješe velike društvene promjene koje su uticale na sigurnost potrošačkih proizvoda u posljednje dvije decenije, kao što su sve digitalizacija, novi tehnološki razvoj i globalizovani lanci snabdijevanja.

Ovaj modernizovani okvir osiguraće da se potrošačima nude samo sigurni proizvodi, bez obzira na njihovo porijeklo i da li se prodaju u trgovinama ili na internet stranicama. Osim toga, Evrospka komisija danas objavljuje poziv za prijavu za ovogodišnju Nagradu EU-a za bezbjednost proizvoda. Ovo takmičenje okuplja uspješne i talentovane firme i istraživače koji žele da naprave razliku u bezbjednosti potrošača.

Uredba pruža stvarni sigurnosni “kišobran” za potrošače koji se odnosi na sigurnost proizvoda ili rizike koji nisu regulisani drugim zakonima u EU, odnosno ključnim elementima kao što je suština proizvoda ili njegova povezanost s drugim uređajima i servisima prilikom procjene sigurnosti potrošačkih proizvoda Time treba da se poboljša bezbjednost proizvoda prodatih na ili van interneta, zatim uspostave posebni zahtjevi za bezbjednost za internet prodavnice kako bi se potrošači zaštitili od opasnih proizvoda koji se prodaju putem interneta, povećaju obaveze proizvođača van EU za neusklađene proizvode koji se uvoze u zemlje EU, uključujući učinkovito povlačenja proizvoda, te direktni kontakti sa potrošačima.

Online prodaja je u stalnom porastu u posljednjih 20 godina. Statistika Safety Gatea pokazala je da se 31% upozorenja odnosi na opasne proizvode koji se prodaju online. Nova Generalna uredba o bezbjednosti proizvoda odnosi se na ove izazove digitalizacije i rizike povezane s novim tehnološkim proizvodima.

Komisija je podnijela prijedlog Uredbe u junu 2021. s namjerom da poboljša bezbjednsot potrošačkih proizvoda na tržištu EU i ažurira opšti okvir za sigurnost proizvoda koji je utvrđen Direktivom o opštoj sigurnosti proizvoda iz 2001. Evropski parlament i Savjet EU usvojili su GPSR u martu i aprilu ove godine.

ICT Business

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *