Savjet za finansijsku stabilnost: Prihodi budžeta iznad plana, rastu depoziti i broj turista

Dodajte komentar

Podaci za prvi kvartal ove godine ukazuju na rast industrijske proizvodnje od 9,5%, rast prometa u trgovini na malo od 24,7%, kao i rast u broju dolazaka turista (61,9%) i broju ostvarenih noćenja (46,3%). To se navodi u Informaciju o finansijskoj stabilnosti za prvi kvartal 2023. godine, koja je razmatrana na Savjetu za finansijsku stabilnost.

Kako se navodi u Izvještaju koji je medijima presilijedila CBCG, u prvom kvartalu je zabilježeno usporavanje inflacije, pa je njena stopa u aprilu bila jednocifrena i iznosila 8,6%.

“Izvorni prihodi budžeta u prvom kvartalu 2023. godine, prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija, bili su viši za 13% u odnosu na planirane, odnosno za 31% u odnosu na uporedni period 2022. godine”, saopšteno je iz CBCG.

Pored toga, bankarski sektor bilježi godišnji rast likvidne aktive (23,4%) i depozita (21,2%), kao i godišnji pad učešće nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima od 0,9 procentnih poena.

“Dobri pokazatelji poslovanja banaka kvalitetna su osnova za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima koja bi trebalo da bude još snažnija, zaključili su članovi Savjeta”, saopšteno je iz CBCG.

U sektoru osiguranja je, tokom prva tri mjeseca 2023. godine, zabilježen rast bruto fakturisanih premija od 13,8% u odnosu na isti period prošle godine.

“Prema ocjeni Savjeta, sistemski rizik po finansijsku stabilnost se, za sada, može okarakterisati kao umjeren, uz prisustvo određenih ranjivosti, koji su dominantno uzrokovane faktorima iz međunarodnog okruženja, u kontekstu i dalje visoke neizvjesnosti usljed rada u Ukrajini, restiktivne monetarne politike vodećih centralnih banaka i rastućih kamatnih stopa”, navodi se u saopštenju CBCG.

Finansijska stabilnost 2022. bila očuvana

Kako se navodi u Izvještaju o radu Savjeta za finansijsku stabilnost u 2022. godini, finansijska stabilnost tokom prethodne godine bila je očuvana, dok su rizici po njeno narušavanje bili uglavnom na umjerenom nivou uprkos brojnim izazovima sa kojima se crnogorska ekonomija susrela.

“Finansijski sektor je pokazao otpornost i ostao stabilan tokom 2022. godine i pružao snažnu podršku oporavku ostalih sektora, što je rezultiralo rastom ekonomije od 6,1%, kako pokazuju MONSTAT-ovi preliminarni podaci”, navodi se u Izvještaju.

Bankarski sektor, kao dominantan dio finansijskog sistema je stabilan, profitabilan, likvidan i solventan i sa relativno niskim nivoom nekvalitetnih kredita.

“U sektoru osiguranja, stabilnost je blago osnažena, dok pokazatelji ukazuju na kontinuirane pozitivne stope rasta ove djelatnosti, iako i dalje uz očiglednu dominaciju obaveznih oblika osiguranja”, pokazuje izvještaj CBCG.

Ukupan promet ostvaren na Montenegroberzi, kako ističu, bilježi rast u 2022. godini.

“Zaključeno je da se i dalje prisutni rizici moraju pažljivo pratiti i preduzimati mjere na njihovom smanjivanju, kroz snaženje kapaciteta fiskalne politike i adekvatnu podršku strukturnim reformama”, stoji u Izvještaju.

Na današnjoj sjednici je razmatrana radna verzija nacionalne Fintech strategije 2023-2027. koju je pripremila međuresorna radna grupa, uz ekspertsku pomoć konsultantske Fintech firme Vendavi iz Londona i finansijsku podršku Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu (EFSE), a za čije je usvajanje nadležna Vlada.

Kako je saopšteno, članovi Savjeta su izrazili spremnost da, u okvirima svojih nadležnosti, daju puni doprinos efikasnoj i efektivnoj implementaciji strategije.

“Razmatran je napredak rada radne grupe koja priprema Zakon o digitalnoj imovini (koju čine predstavnici CBCG i Komisije za tržište kapitala, uz učešće Ministarstva finansija). Ovaj zakon će počivati na transponovanju relevantne EU regulative (MiCA – The Markets in Cryptoassets) i predstavljaće kredibilnu osnovu za nadzor i regulaciju aktivnosti povezanih sa digitalnom imovinom, sa posebnim akcentom na kriptovalute”, saopšteno je iz CBCG.

Savjetu za finansijsku stabilnost predsjedavao je guverner Radoje Žugić, a prisustvovali su članovi Savjeta – Aleksandar Damjanović, ministar finansija, Željko Drinčić, predsjednik Komisije za tržište kapitala i Marko Ivanović, predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *