“Mogren” ide u dugoročni zakup

Dodajte komentar

U toku je priprema međunarodnog javnog poziva za davanje u dugoročni zakup jednog od zaštitnih znakova Budve – hotela “Mogren naspram Staroga grada, potvrđeno je “Vijestima” u Hotelskoj grupi “Budvanska rivijera”.

Javni poziv priprema pravni zastupnik državne kompanije u saradnji sa resornim Ministarstvom ekonomskog razvoja i turizma.

Izvor “Vijesti” iz hotelske kompanije u većinskom vlasništvu države je objasnio da budući zakupac ima obavezu da izvrši rekonstrukciju dotrajalog hotela,koji trenutno ima tri zvjezdice i dovede ga na nivo od pet zvjezdica.

“Jedan od uslova da bi neko mogao da konkuriše na ovaj međunarodni tender je da bude operator sa minimum stotinu hotela. Očekuje se da tokom jula nakon što Odbor direktora “Budvanske rivijere” bude dao saglasnost da to učini i Vlada, nakon čega bi međunarodni javni poziv mogao da bude raspisan. Ono što je takođe bitan uslov je da budući zakupac zadrži sve radnike koji su trenutno zaposleni u hotelu “Mogren”, navodi izvor “Vijesti”.

Da postoji zainteresovanost svjetskih hotelskih brendova za hotel “Mogren uoči Nove godine na konferenciji za novinare kazao je predsjednik Odbora direktora “Budvanske rivijere” Mijomir Pejović.

“Kada govorimo o hotelu ‘Mogren’, najbolji pokazatelj kvaliteta,ozbiljnosti poslovanja “Budvanske rivijere na tržištu predstavlja zainteresovanost Hilton grupacije za dugoročni zakup hotela ‘Mogren’. Mi smo već u oktobru imali posjetu njihovih zvaničnih predstavnika koji su tom prilikom pokazali izuzetnu zainteresovanost,te očekujemo zvaničan dolazak njihove delegacije prilikom koje bismo utvrdili rok dugoročnog zakupa, kao i profit naše hotelske grupe.U slučaju pozitivnog ishoda dogovora, hotel Hilton bi poslovao pod Curio brendom”, kazao je tada Pejović.

Nekoliko godina unazad postoji ideja rukovodstva “Budvanske rivijere” da hotel “Mogren” bude rekonstruisan. Krajem septembra 2019. tadašnja glavna budvanska arhitektica Ana Samardžić dala je saglasnost državnoj kompaniji da rekonstruiše i dogradi hotel “Mogren”, kako bi dobio petu zvjezdicu.

Idejnim rješenjem, koje je dobilo zeleno svjetlo za “Mogren”, koji je naspram Staroga grada sa kojim čini jedinstvenu cjelinu, praktično bi zadržao prepoznatljivi izgled, predviđena je nadogradnja smo jedne etaže, iako je planskim dokumentom na toj lokaciji moguće da se nadograde tri sprata.

Idejnim projektom predviđena je gradnja otvorenog bazena, spa-centar, a hotel bi dobio i luksuzni predsjednički apartman, dok bi svi sadržaji u njemu biti prilagođeni standardima koje hotel sa pet zvjezdica treba da ima.

Samardžićeva je tada obavezala “Budvansku rivijeru” da prije izrade glavnog projekta izradi studiju vizuelnog uticaja na kulturno dobro “Bedemi sa bašticnima i Stari grad.

“Dograđeni i nadzidani djelovi u okviru rekonstrukcije postojećeg hotela ‘Mogren’ predstavljaju jedinstvenu građevinsku, funkcionalnu i tehničku cjelinu,pri tom poštujući zatečeni urbanistički i arhitektonski kontekst zone hotelskog kompleksa ‘Avala Mogren’,uz očuvanje i unapređenje vrijednosti ambijentalne cjeline i prepoznatljive autorske arhitekture, navodi se u projektnoj dokumentaciji.

“Budvanska rivijera” je u martu 2020. oglasila tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za rekonstrukciju i opremanje hotela “Mogren”, procijenjene vrijednosti šest miliona eura sa PDV-om. U septembru 2021. Pejović je uputio tada inicijativu ministru ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratku Mitroviću,zatraživši od njega da to ministarstvo izmijeni odluku i iz zabrane gradnje za područje obuhvaćeno DUPom “Budva centar” izuzme hotel “Mogren”, čime bi se omogućila rekonstrukcija i dogradnja,kako bi taj zaštitni znak Budve dobio prestižnu petu zvjezdicu. Međutim, to nije odobreno,pa punih godinu se nije moglo graditi.

Hotelska grupa posluje sa pet hotela

Hotelska grupa Budvanska rivijera upravlja i posluje sa pet hotela Palas u Petrovcu (četiri zvjezdice i 171 smještajna jedinica), Turističko naselje Slovenska plaža u Budvi (tri plus i četiri zvjezdice sa 1.016 smještajnih jedinica), hotel Aleksandar u Budvi (četiri zvjezdice, 187 smještajnih jedinica), hotel Castellastva Petrovac (četiri zvjezdice, 185 smještajnih jedinica) i hotel Mogren u Budvi (tri plus zvjezdice, 49 smještajnih jedinica).

Iz kompanije je prije četiri godine izuzet grad hotel Sveti Stefan, koji je povjeren na upravljanje drugoj vladinoj firmi Sveti Stefan hoteli.

Jedan od uslova da bi neko mogao da konkuriše na ovaj međunarodni tender je da bude operator sa minimum stotinu hotela, da izvrši rekonstrukciju dotrajalog hotela, koji trenutno ima tri zvjezdice i dovede ga nivo od pet zvjezdica, kazao je izvor “Vijesti”,

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *