Aligrudić: Ako se ukinu doprinosi, za isplatu penzija nedostajaće 450 do 500 miliona eura

Dodajte komentar

Ukoliko dođe do ukidanja doprinosa, Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje će za isplatu penzija nedostajati 450 do 500 miliona eura godišnje.

To je televiziji E saopštio vršilac dužnosti direktora Fonda PIO Ranko Aligrudić, komentarišući moguće ukidanje doprinosa za penzije koje je najavio lider Pokreta “Evropa sad” Milojko Spajić.

Prema Spajićevim riječima, ukidanjem doprinosa rasteretili bi se poslodavci. Ipak, direktoru Fonda to se ne čini kao dobra ideja.

„Još ne vidim mogućnost brzog ukidanja doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje. To ne vidim, jer je problem nadomjestiti 450 do 500 miliona. Ovako ih imamo, tačno su izdvojeni i predviđeni doprinosi za PIO. Od visine naših doprinosa, kao i plate, određuju se prava koja crpimo iz Fonda“, objašnjava Aligrudić.

Za predsjednika Upravnog odbora Udruženja penzionera “Za život dostojan čovjeka” Anđelka Lojpura, Fond PIO odavno je izgubio svrhu postojanja.

„Možete li zamisliti da vam neko uzme 15 odsto od vaših primanja i da neće da odgovori na vaše zahtjeve? Mogu li se, mimo statuta, u formi zaključka, dirati vaša primanja, što je Ustavom zaštićeno? To je toalni kolaps funkcionisanja Fonda PIO i kamo sreće da sjutra prestane da postoji“, objašnjava Lojpur.

Za razliku od Lojpura, u Fondu naglašavaju da ukidanje doprinosa ne smije biti olako donesena odluka.

“Zamislite da sada ukinemo odjednom doprinose za PIO. Nigdje u regionu, ne znam nijednu evropsku zemlju da se ne odbija od doprinosa penzijsko osiguranje. Imaju drugi modaliteti, ali da se doprinos za penzijsko osiguranje ne odbija, mislim da nema zemlje. Ako bismo dobili neke parametre, I ako bi to išlo u korist penzionera i nas zaposlenih, onda ne vidim problem”, ističe Aligrudić.

Nevažno je na koji račun će leći novac predviđen za penzije, kaže Lojpur.

„Svejedno je od koga će ta sredstva doći, kojim će putem proći i na koji će račun leći, ali to svakako više ne treba da bude račun Fonda PIO. Zamislite da država kaže – nećemo isplaćivati penzije. To je nemoguće“, zaključio je Lojpur.

TV E

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *