“Fond PIO će nastaviti da postoji i isplaćuje penzije”

Dodajte komentar

Fond PIO će nastaviti da postoji i isplaćuje penzije i poslije primjene programa Evropa sad 2.0, napisao je na Tviteru čelnik pokreta Evropa sad Milojko Spajić.

“Fond PIO je suštinski prestao da postoji 2009. godine, to jest, ne funkcioniše kao fond, već je jedna od 94 budžetske jedinice u trezorskom sistemu države. Dakle, on je protočni bojler trezorskog sistema države Crne Gore, koji prima novac iz trezora i koji penzionerima distribuira penzije”, predočio je Spajić, objavljujući i dio njegovog gostovanja na Javnom servisu u petak, kada se osvrnuo na ovo pitanje.

Nakon saopštenja lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića u da se razmatra smanjenje ili ukidanje doprinosa za Fond PIO, javnost je reagovala burno.

Jer u Crnoj Gori vjerujemo samo u siguran fiks. Od novina samo strah. No, ne strahuju baš svi, jer ima i onih koji znaju više od glasina.

“Mi uvijek imamo otpor od nečeg novog što se dešava”, kazao je ekonomski analitičar Oleg Filipović.

Zato i podrška, jer kako objašnjava Filipović, ovaj naš fond je u debelom minusu.

“Ako imate fond koji je u minusu 1,6 milijardi eura, pitanje je da li bi investirali u taj fond, jer vi svoju platu investirate sad, mislim da će on uraditi transformaciju fonda, mora da se donese zakon o tome ko će da upravlja penzionim fondom”, istakao je Filipović.

Nedostatak informacija o tome kakav je plan, otvara mnoga pitanja. A jedno od njih je i hoće li reforma Fonda PIO urušiti cijeli sistem.

“Ova reforma ne može da se uradi bez stvaranja dodatne ekonomske vrijednosti, jer ukidanje bilo kojeg doprinosa a bez povećavanja ekonomske aktivnosti dovodi u pitanje održivost javnih finansija i održivost samog penzionog fonda”, kazao je ekonomski analitičar Mirza Mulešković.

Glavno pitanje među penzionerima je da li će ostati bez penzija.

“Nema šanse, oni će panziju dobijati regularno, samo sa mnogo stabilnijeg fonda”, kazao je Filipović.

“Sve ovo nam ne daje pozitivne signale da ovakva reforma može da se uradi brzo, a da se ne ugroze javne finansije”, ističe Mulešković.

Zato poruka da za ovako nešto treba dobar plan.

“Ovo pitanje mora da bude dijalog poslodavaca, sindikata i vlade i da vidimo koji će biti efekti na privredi kako bi mogla da odreaguju mala i srednja preduzeća i da vidimo scenario ako budemo imali problema kao sa zdravstvenim sistemom”, kazao je Mulešković.

Spajić i juče poručuje da će Fond PIO nastaviti da postoji i isplaćuje penzije i nakon primjene programa Evropa sad dva.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *