EBRD u Crnoj Gori finansira vjetroelektranu snage 55 MW kreditom od 82 miliona eura

Dodajte komentar

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava proširenje proizvodnje obnovljive energije u Crnoj Gori kreditom od 82 miliona eura za Elektroprivredu Crne Gore AD Nikšić (EPCG) i Green Gvozd LLC kroz SPV (special purpose vehicle) finansijski model koji će u potpunosti preuzeti EPCG.<!–more–> Investicija će pomoći EPCG-u da finansira kupovinu, izgradnju i rad nove kopnene vjetroelektrane snage 55 MW u okolini sela Gvozd u opštini Nikšić, čime će se ubrzati EPCG-ov plan dekarbonizacije i energetska tranzicija Crne Gore. EPCG je crnogorsko državno preduzeće koje je aktivno u proizvodnji, distribuciji i snabdijevanju električnom energijom.

Kada bude završena, vjetroelektrana Gvozd će godišnje proizvoditi količinu obnovljive energije koja je ekvivalentna energiji za 25000 domaćinstava i očekuje se da će smanjiti emisiju CO2 za makar 104,000 tone godišnje, što je ekvivalentno emisiji približno 62000 automobila. Vjetroelektrana Gvozd predstavlja ključnu tačku, prekretnicu za EPCG jer je ona njeno prvo veliko proizvodno postrojenje nakon više od 40 godina, kao i prva vjetroelektrana. Biće to druga vjetroelektrana finansirana od strane EBRD-a u Crnoj Gori, nakon Krnova snage 72 MW, koji je bio prvi veći proizvodni objekat za električnu energiju u Crnoj Gori od 80-tih.

Izgradnja novih kapaciteta za obnovljivu energiju u Crnoj Gori od suštinskog je značaja za planove zemlje da zatvori kapacitete koji koriste ugalj, a koji su ključni faktor koji doprinosi emisiji gasova i zagađujućih materija, ali trenutno i izvor skoro polovine domaće proizvodnje električne energije u Crnoj Gori. Nova vjetroelektrana će pomoći u smanjenju intenziteta ugljenika u energetskom sektoru Crne Gore i daljoj tranziciji na zelenu ekonomiju.

Uz obezbjeđivanje finansiranja, EBRD takođe pomaže Crnoj Gori u razvoju njenog prvog zakona o obnovljivim izvorima energije i regulatornih reformi u cilju stvaranja povoljnog ambijenta za ulaganja u obnovljivu energiju, kao i u pokretanju prve aukcije obnovljive energije u zemlji.

„Ponosni smo što podržavamo EPCG u razvoju ovog važnog projekta“, rekao je Remon Zakaria, šef EBRD-a u Crnoj Gori.

„To je ključno za pokretanje dekarbonizacije energetskog sektora u Crnoj Gori i podržaće ne samo ambicije EPCG u vezi sa dekarbonizacijom, već će značajno doprinijeti energetskoj bezbjednosti Crne Gore i zelenoj tranziciji.”

Uključujući ovaj projekat, EBRD je do danas uložila više od 811 miliona eura u 83 projekta u Crnoj Gori. Primarno se u Crnoj Gori fokusira na jačanje konkurentnosti privatnog sektora, produbljivanje tranzicije na zelenu ekonomiju i podršku daljem povezivanju i regionalnoj integraciji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *