Evropa i Izrael proizvode sve više startup “mafija”

Dodajte komentar

Evropa i Izrael u prosjeku stvaraju pet tehnoloških startupa za svaku kompaniju koju podržava rizični (venture) kapital, čija je vrijednost procijenjena na milijardu američkih dolara ili više, pokazuje novi izvještaj Accela.

Od 353 “jednorog” kompanije, 221 je pokrenula 1.171 novu startup tehnološku kompaniju nakon što su ih njihovi zaposleni napustili i započeli vlastite projekte. Slično, prošlogodišnji izvještaj pokazao je da od 344 jednoroga podržanih rizičnim kapitalom, njih 201 je stvorilo 1.018 novih startupa.

Najznačajniji primjeri kompanija čiji su bivši taleni osnovali nove uključuju Spotify koji je iznjedrio 32 nove kompanije, Delivery Hero koji je generisao 32, i Criteo iz kojeg je “rođen” 31 novi startup.

Takve kompanije u startup svijetu se nazivaju “mafijama” – i ne, nisu poput mafije iz italijansko-američkih gangsterskih filmova. Startup mafije postoje decenijama. Ove “mafije” dovele su do stvaranja nekih od najvećih danas poznatih tehnoloških kompanija. Tako je od američkog fintech diva PayPala, Elon Musk pokrenuo Teslu i SpaceX, dok je suosnivač kompanije Palantir Peter Thiel sada poznati investitor sa svojim Valar Ventures i Founders Fundom.

Investitori rizičnog kapitala kažu da su ti preduzetnici došli iz Silicijumske doline, sredine u kojoj je preuzimanje rizika bilo uobičajeno, a nije imala takvu praksu u Evropi. Ali počelo je poprimati drugačiji oblik dolaskom Skypea, iz kojeg je Niklas Zennstrom pokrenuo Atomico, a Taavet Hinrikus Wise.

Najveći broj novoosnovanih startup “mafija” dolazi iz fintecha, s gotovo 20 odsto evropskih startupova proizašlih iz “jednoroga” iz istog sektora.

Tel Aviv pak ima 127 novih kompanija koje su nastale iz 33 “jednoroga”. U Evropi, najveći je London s 27 “jednoroga” i 185 startupa, a Berlin je drugi s 25 kompanija iz kojih je nastalo 165 startupa “mafija”, odnosno novih kompanija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *