Crnogorski Telekom za zdraviji digitalni prostor

Dodajte komentar

Telekom se zalaze za mrežu bez govora mržnje, mrežu u kojoj se jedni prema drugima odnosimo s poštovanjem. Svakodnevno obezbjeđujemo pristup internetu našim korisnicima i zato imamo odgovornost i obavezu da skrenemo pažnju na zloupotrebe.

Internet otvara mnogobrojne mogućnosti i nudi slobodu, ali je malo ili nimalo ograničenja pa ga pojedini ljudi zloupotrebljavaju kao forum za plasiranje govora mrežnje. Prema istraživanjima Ujedinjenih nacija, govor mržnje je u porastu širom svijeta. Zato je uspostavljen, i prošle godine prvi put obilježen, 18. jun – Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje.

„Kao vodeća mreža u Crnoj Gori, imamo moralnu obavezu da se izjasnimo protiv govora mržnje. Obilježavajući ovaj Međunarodni dan, pokrenuli smo kampanju za mrežu bez mržnje, jasno saopštavajući svoje vrijednosti, identitet i svrhu, šta cijenimo i kakav je okvir u kojem radimo. Želimo da damo svoj doprinos u stvaranju zdravijeg digitalnog prostora u kojem komuniciramo poštujući jedni druge, poštujući različitosti“, saopštila je Gordana Spahić iz Crnogorskog Telekoma.

Crnogorski Telekom je uvijek posebnu pažnju poklanjao borbi protiv bilo kojeg vida zloupotrebe digitalne telehnologije. Uvijek smo podržavali i podržavaćemo inicijative ovog tipa. Govor mržnje na internetu postao je svakodnevica. Oni koji ga koriste jesu manjina, ali su obično agresivniji i glasniji od većine koja osjeća potrebu da mu se suprostavi. Zato želimo da doprinesemo borbi protiv ovog problema tako što ćemo poslati zajedničku i glasnu poruku: da budemo jači od mržnje, da pričamo glasno jezikom ljubavi i poštovanja, jer mržnja tada nema šansu.

Što više nas preduzme akcije protiv govora mržnje i uvreda, bićemo snažniji a konstruktivna poruka glasnija. Zato:

  • Ne okrećite glavu kad primijetite govor mržnje – ako svako pomisli „neko drugi će to uraditi“, onda niko neće uraditi ništa
  • Prijavite govor mržnje: direktno na platformi, preko posebnih stranica ili u policiji
  • Istaknite zamjerke: nije vam cilj da pridobijete mrzitelje, pišete u ime ”tihih” čitalaca
  • Govorite jezikom poštovanja i ljubavi: tako ćete doprinijeti proaktivnoj diskusiji
  • Ponudite pomoć žrtvi: nedostatak podrške i solidarnosti boli kao i sama mržnja
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *