Azijska tržišta: Rast indeksa nakon očekivane odluke japanske centralne banke

Dodajte komentar

Azijsko-pacifička tržišta su u porastu u petak, jer je Bank of Japan ponovno ostavila svoju referentnu kamatnu stopu nepromijenjenom na -0,1%.

U Japanu su dionice poništile ranije gubitke i trgovale su se više, s indeksom Nikkei 225 koji je porastao za 0,18%, a Topixom koji je neznatno napredovao. Oba su indeksa u četvrtak prekinula petodnevni pobjednički niz.

Australijski S&P/ASX 200 ojačao je 0,75%, podstaknut dionicama komunalnih preduzeća i energije, dok je južnokorejski Kospi porastao 0,44%, a Kosdaq 1,16%.

Indeks Hang Seng u Hong Kongu popeo se za 0,69%, produživši svoj uspon nakon što je u četvrtak ojačao preko 2%, dok su dionice u kontinentalnoj Kini takođe bile sve više. Shanghai Composite porastao je 0,37%, a Shenzhen Component 0,55%.

Tokom noći u SAD-u, S&P 500 i Nasdaq Composite dostigli su svoje najviše unutardnevne nivoe od aprila 2022., pri čemu je S&P završio s rastom od 1,22%, a Nasdaq s porastom od 1,15%. Dow Jones Industrial Average zabilježio je najveći porast, popevši se za 1,26%.

Prinosi na obveznice bili su niži, dok su dionice tehnologije nastavile predvoditi tržišni uspon — u skladu s trendom na Wall Streetu 2023. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *