Shell ponovo povećao dividendu i najavio manja ulaganja

Dodajte komentar

Britanska naftna kompanija Shell objavila je da će ponovno povećati svoju dividendu za 15 posto i povećati proizvodnju prirodnog gasa nakon što je uprava signalizirala ponovni fokus na fosilna goriva, što je prošle godine donijelo rekordnu dobit sektoru.

Shell je odlučio postepeno da podiže dividende nakon što je prethodna uprava napravila veliki rez s izbijanjem pandemije. S najnovijim povećanjem, koje će stupiti na snagu od drugog tromjesečja, Shellova dividenda još uvijek je oko 30 posto ispod nivoa prije pandemije.

Uz povećanje dividende, kompanija je nastavila sa sprovođenjem vlastitog programa otkupa dionica u tromjesečju od najmanje pet milijardi dolara, dok se godišnja kapitalna ulaganja očekuju u rasponu od 22-25 milijardi dolara u razdoblju 2024.-2025. . u poređenju s 23-27 milijardi dolara ove godine.

Shell i nakon povećanja zaostaje za američkim kolegama kada je u pitanju politika dividende

Kompanija je saopštila da planira uložiti 10-15 milijardi dolara od 2023. do 2025. u izvore energije s niskim stepenom ugljenika kao što su biogoriva, vodonik, punjenje električnih vozila i geološko skladištenje ugljen-dioksida. Ova kapitalna ulaganja moraće se pridržavati misije kompanije da isporuči veće povrate za dioničare, rekao je Shell u izjavi.

Shellove dionice na Amsterdamskoj su berzi zabilježile rast od 1,2 posto na 27,5 eura, gdje su otprilike bile prije početka pandemije.

(SEEbiz)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *