Ovo su gradovi sa najboljom ravnotežom posla i privatnog života na svijetu

Dodajte komentar

Dok neki poslovi mogu biti relativno bez stresa, održavanje zdrave ravnoteže između posla i privatnog života za mnoge može izgledati nemoguće.

Lak pristup tehnologiji, nepostojanje granice između posla i ličnog vremena i strah od gubitka posla tjeraju mnoge da rade prekovremeno i ne koriste vrijeme godišnjeg odmora ili bolovanja.

Međutim, u nekim gradovima širom svijeta situacija je sasvim drugačija. Na najbolje rangiranim mjestima, neke kompanije nude priliku da održe ravnotežu između posla i privatnog života kroz dobru zdravstvenu zaštitu, dovoljno vremena za odmor i td.

U narednoj grafici korišćen je Forbsov savjetnik 2023. kako bi se istakli najbolji gradovi na svijetu koji podstiču ravnotežu između posla i privatnog života. Košišćeni su podaci iz 128 gradova kako bi se formirala ocjena uravnoteženosti između posla i privatnog života, koja se označava na skali od 100. Što je skor veći, to radnici u gradu imaju bolju ravnotežu između posla i privatnog života. Prvih 25 se nalazi na grafici:

Evropa na vrhu liste

Dvadeset od 25 gradova sa najboljom ravnotežom između posla i privatnog života pada u Evropi.  Prvi grad na ovoj listi, sa rezultatom  70,5/100, je Kopenhagen. Visok životni standard, niska stopa nezaposlenosti, roditeljsko odsustvo u trajanju od 52 sedmice i fokus na održivost i zelene površine doprinose ovakvom rezultatu. Takođe pomaže i činjenica što danski način života podrazumijeva fokus na odvajanje vremena za brigu o sebi i opuštanje.

Zdravi stilovi života, zajedno sa izdašnim godišnjim odmorima i politikom roditeljskog odsustva, takođe su uvrstili evropske gradove Helsinki, Stokholm i Oslo među prvih pet na ovoj listi. U stvari, prosječna radna sedmica zaposlenih u ovim gradovima pada ispod 30 sati.

Izvor: Visualcapitalist.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *