Da li privatno premium K-12 obrazovanje može biti atraktivna alternativna investicija u Evropi?

Dodajte komentar

Uz uticaj pandemije i rekordno visoku inflaciju za koju je dijelom zaslužan rat u Ukrajini, što je realnost koja neće nestati u skorije vrijeme, za investitore je ključno je traže nove mogućnosti ulaganja kako bi nastavili da stvaraju povraćaj sredstava za svoje klijente.

Alternativne investicije na privatnom tržištu su rastuća klasa imovine koja je manje od ostalih povezana sa nestabilnim tržištima. Održivost i društveno odgovorno ulaganje takođe postaju sve važniji, a sve više investitora traži prilike za ulaganje u kompanije koje pozitivno utiču na životnu sredinu i društvo.

Stručnjaci procjenjuju da bi do 2030. godine globalno tržište obrazovanja moglo dostići 10 milojardi dolara. Studija koju je sprovela kompanija McKinsey pokazala je da ulaganja u obrazovanje mogu biti i održiva i otporna, te finansijski vrlo isplativa, što ih čini atraktivnom alternativom za investitore koji žele nešto drugačije investicije.

Upis u privatne škole je u globalnom porastu u posljednjih 15 godina, a ni Centralna i Istočna Evropa nisu izuzetak. Kombinacija stopa školarina koje nadmašuju inflaciju, velike potražnje i visokih prinosa te pozitivnih društvenih uticaja naglašavaju atraktivnost sektora.

Nedavnih 100 miliona eura u investiciono partnerstvo između Vantage Best in Class, Evropskog investicionog fonda i Maple Beara, vodeće svjetske mreže dvojezičnih kanadskih škola koja namjerava da rasporedi 60 škola u Poljskoj i Češkoj, privuklo je pažnju.

U nastavku, detalje saznajte od Luca Albinskog, predsjednika Vantage Best in Class, i Pavela Lekova – finansijskog direktora kompanije.

Albinski: Privatno obrazovanje je veoma traženo, privlačeći one koji su spremni da plate za veći kvalitet školovanja za svoju djecu. Školarine rastu brže od inflacije zbog cjenovne neelastičnosti obrazovanja a roditelji nerado mijenjaju škole koje djeca pohađaju. Privatne institucije imaju koristi od stalnih školarina, osiguravajući stalan prihod za dugoročne investitore. Prednosti novčanih tokova proizlaze iz plaćanja unaprijed a koje škole zahtijevaju. Ulaganje u privatno obrazovanje diverzifikuje portfelje i nudi odbrambenu vrijednost tokom ekonomskih kriza i perioda nestabilnosti javnog tržišta, budući da obrazovanje ostaje prioritet dok se druge potrebe odlažu. Poboljšani izgledi za zapošljavanje i konkurentnost koji proizilaze iz visokokvalitetne i kvalifikovane radne snage trebali bi dalje da pokreću dugoročni ekonomski rast. Otvaranjem novih škola u različitim zemljama, privatne institucije mogu pristupiti novim tržištima i na taj način povećati svoje prihode i profit.

Šta kanadsko obrazovanje čini izuzetnim na globalnom nivou?

Lekov: Kanada je rangirana među prvih pet zemalja sa najboljim rezultatima i prva je među svim zemljama engleskog govornog područja prema PISA (OECD Program za međunarodno ocjenjivanje učenika). Njihov model se lako izvozi; kanadski model može preći preko granica u različite regije i kulture. Zapravo, više od 33% mladih odraslih u Kanadi dolazi iz porodica u kojima su oba roditelja iz druge zemlje. Uz pomoć kanadskog sistema, djeca novopridošlih porodica se dovoljno brzo integrišu da bi bila na istom visokom nivou kao i njihovi drugovi iz razreda.

Vještine koje će svjetsko tržište rada tako očajnički trebati za sljedeću industrijsku revoluciju rada, nadmećući se s vještačkom inteligencijom i drugim tehnologijama, posebno se rješavaju kroz kanadske progresivne obrazovne strategije.

Takođe je vrijedno spomenuti da je nedavno istraživanje iz aprila 2023. u više od 100 zemalja, rangiranih Kanada najbolja destinacija za studiranje u inostranstvu za međunarodne studente, nadmašujući Veliku Britaniju i SAD. Broj međunarodnih studenata koji studiraju u Kanadi u stalnom je porastu.

Zašto ste se odlučili za saradnju sa Maple Bearom?

Albinski: Odabrali smo partnerstvo sa Maple Bearom zbog prednosti koje pruža. Budući da je skalabilna dvojezična franšiza, omogućava brzo pokretanje škola koje ciljaju na vrhunska tržišta, što je privlačno nama kao investitorima s ograničenim prethodnim iskustvom u sektoru obrazovanja. Maple Bear Network ima 20 godina rekorda uspjeha sa dobro utabanim standardima i procesima i u stanju je da pomogne u svim oblastima novog obrazovnog biznisa, ne samo sa akademicima, naravno, već i sa drugim operacijama i marketingom.

Osim toga, Maple Bear, sa 55.000 učenika širom svijeta, predstavlja vrhunski brend sa vrhunskom reputacijom koji povećava broj upisanih, osigurava bolje cijene i čini lojalnim kupcima koji cijene dugoročne koristi koje njihova djeca imaju od obrazovanja Maple Bear.

Robusnost njegovog akademskog proizvoda, sa 200 kanadskih edukativnih trenera i 50 planera nastavnih planova i programa, jača kvalitet ponude Maple Beara. Ova veoma renomirana mreža koja redovno obučava svoje akademsko osoblje i posebno je privlačna nastavnicima, i kao takva se bavi jednim od glavnih izazova u obrazovanju K-12 – zapošljavanjem i zadržavanjem nastavnika. Nastavni plan i program se redovno revidira žkako bi se osigurao program najvišeg kvaliteta.

Zašto je Vantage Best in Class upravo izabrao Maple Bear Canadian Schools u srednjoj i istočnoj Evropi?

Lekov: Privatni dionički fondovi nastoje da ulažu u kompanije sa snažnim potencijalom rasta, jakom tržišnom pozicijom, koje su u stanju da generišu dobre finansijske performanse i koje imaju kompetentne menadžerske timove.

Poslujemo u regionu sa rastućim tržištem za kvalitetno dvojezično obrazovanje. Roditelji žele da njihova djeca od malih nogu tečno govore engleski. Imamo idealan proizvod za njih. Maple Bear Central and Eastern Europe ima uspješne rezultate i iskusan menadžerski tim. Svojom operativnom ekspertizom mogu nas podržati u organizaciji, brzom i kvalitetnom osnivanju škola i vrtića sa više jedinica na različitim lokacijama širom CIE. Možemo se osloniti i na stručnost Maple Bear Global-a koji je uspješno otvorio 580 škola u 35 zemalja.

Štaviše, određene zemlje u regionu nude veliki potencijal kada je u pitanju odnos školarina i operativnih troškova.

Kojim investitorima biste ovo preporučili? Koji su očekivani prinosi? Koja je izlazna strategija?

Albinski: Od ključne je važnosti naglasiti potencijalnim investitorima da se horizont ulaganja proteže izvan tipičnog vremenskog okvira mandata privatnog kapitala, i mora se naglasiti potreba za dugoročnijom perspektivom. Investiciona sposobnost treba da bude usklađena sa ovim proširenim horizontom, omogućavajući održivi rast tokom mnogo godina kako bi se maksimizirali potencijalni povrati. U nekom trenutku u budućnosti, možda ćemo poželjeti da objavimo IPO naše podružnice u Poljskoj ili Češkoj kako bismo lokalnim investitorima omogućili ulaz u uzbudljivu igru obrazovnog rasta na njihovim tržištima i izlaz iz monetizacije za naše postojeće investitore.

Generalno, investitori se prvenstveno fokusiraju na rast EBITDA, marže i očekivane prinose (IRR). Iako su ključni parametri ulaganja u Maple Bear povjerljivi, mogu potvrditi da svi KPI-jevi za Maple Bear izgledaju atraktivno.

O Vantage Best in Class

Vantage Best in Class je novoosnovani alternativni investicioni fond koji ima za cilj da pruži investitorima priliku da se uključe u brzo rastući privatni sektor obrazovanja. Porast broja upisa studenata, sve veća internacionalizacija obrazovanja, predvidljivi novčani tokovi održavaju prinose u ovom sektoru neobično visokim. A učinak se pokazao izuzetno otpornim u suočavanju sa ekonomskim padovima, ratovima i epidemijama.

Vantage Best in Class se udružio sa Maple Bear Global Schools, najvećom i najbrže rastućom franšizom dvojezičnih škola K-12 na svijetu u investicionom programu od 100 miliona eura za region Centralne i Istočne Evrope.

VBIC se udružio sa Melvynom Lubegom, suosnivačem Go1, jedne od najvećih biblioteka za e-učenje na svijetu i obrazovnog jednoroga koji je nedavno prikupio 100 miliona dolara od Softbanke, Salesforcea i Microsofta, među ostalim investitorima, u vrijednosti od preko 2 milijarde dolara, da investira u Maple Bear Poljska i Maple Bear Češka koja planira otvoriti više od 35 škola i vrtića širom Poljske i više od petnaest škola u Češkoj.

Luc Albinski

Luc Albinski je osnivač i predsjednik Vantage Best in Class. Takođe je izvršni predsjednik Vantage-ovog mezzanine poslovanja. Jedan je od dva izvršna člana Investicionih odbora Mezzanine fondova i igrao je vodeću ulogu u trideset tri investicije koje su izvršila četiri fonda od 2007. Prije nego što se pridružio Vantageu 2006., proveo je jedno vrijeme kao konsultant za strategiju u Bain & Co. u Parizu i Accentureu u Johannesburgu. Nakon što je završio MBA na INSEAD-u, pridružio se Međunarodnoj finansijskoj korporaciji (IFC) sa sjedištem u Washingtonu DC. U IFC-u je radio na savjetodavnim i investicionim projektima u Brazilu, Gabonu, Rumuniji i Bosni i Hercegovini. Po povratku u Južnu Afriku 1998., pridružio se Braitu kao izvršni direktor zadužen za investicije u različitim ključnim sektorima.

Odrastao je u poljskoj porodici, tečno govori poljski i ima MBA na INSEAD Business School u Fontainebleauu u Francuskoj. Diplomirao je ekonomiju na Institutu za političke studije u Parizu.

Pavel Lekov

Pavel se pridružio Vantage Best in Class početkom 2022. Radio je za Deloitte u Bugarskoj i u Velikoj Britaniji, više od 7 godina, provodeći svoje vrijeme pretežno u odjelima revizije i osiguranja i transakcijskih usluga. Diplomirao je računovodstvo i finansije (BSc) na Poslovnoj školi Warwick, a u vrijeme svog boravka u Deloitteu, Pavel je postao član ICAEW ovlaštenih računovođa (ACA).

O Maple Bear CEE

Maple Bear je jedna od najvećih i najbrže rastućih obrazovnih mreža na svijetu. Škole Maple Bear nude pune kanadske dvojezične programe i strategije poučavanja koje koriste kanadski i lokalni nastavni plan i program. Trenutno u svijetu postoji više od 560 škola za predškolske uzraste te osnovnih i srednjih škola.

Maple Bear CEE posluje u 22 zemlje Centralne i Istočne Evrope, razvijajući mrežu kanadskih dvojezičnih škola i vrtića. Sjedište Maple Beara CEE je u Sofiji. Maple Bear CEE posluje ili je u procesu implementacije više od 45 škola i to: Rumunija, Bugarska, Srbija, Albanija, Ukrajina, Grčka, Poljska i Češka Republika. Kroz svoje partnerstvo sa Vantage Best in Class (VBIC), Maple Bear planira da otvori 200 novih škola u 22 zemlje u narednih 10 godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *