Konstituisan Koordinacioni odbor za energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine

Dodajte komentar

Koordinacioni odbor za energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine Privredne komore Crne Gore konstituisao je novi saziv na sjednici održanoj 12. juna.

Sjednicu je do izbora predsjednika vodio potpredsjednik Privredne komore Dragan Kujović, uz podršku sekretarke Odbora, Milene Rmuš.

Verifikovani su mandati 22 člana Koordinacionog odbora – predstavnika privrede, organa uprave, institucija, nevladinih, i drugih organizacija.

Za predsjednika Koordinacionog odbora izabran je Zoran Nikitović, predstavnik kompanije Hemosan doo.

U 2023. godini aktivnosti rada Koordinacionog odbora fokusiraće se na podršku implementaciji ciljeva održivog razvoja i Zelene agende za Zapadni Balkan u ključnim oblastima kao što su dekarbonizacija, smanjenje otpada i održiva potrošnja, uspostavljanje cirkularnih modela poslovanja, zelena infrastruktura i održivo finansiranje, kako bi se podstakao prelazak na resursno efikasne i otporne ekonomske sisteme

Kontinuirane aktivnosti biće usmjerene na podršku usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU i podzakonskih akata sa ciljem unapređenja okvira koji reguliše oblasti životne sredine i energetske efikasnosti. Posebna pažnja biće posvećena ubrzanju energetske tranzicije kroz podsticanje energetske efikasnosti u javnom i privatnom sektoru i zelene transformacije crnogorske privrede, te postizanju ciljeva Pariskog sporazuma, UN Agende za održivi razvoj do 2030. godine i održivom razvoju poslovanja kroz prioritetne oblasti Zelene agende.

Poslovi i zadaci koji su navedeni u Programu rada realizovaće se uz saradnju i zajedničke aktivnosti poslovne zajednice, članova Koordinacionog odbora, organa i stručnih tijela Komore, vladinih institucija u čijoj je nadležnosti uređenje ovih oblasti, lokalnih samouprava i nevladinog sektora.

Tokom sjednice, članovi su istakli da je od velike važnosti da se iskoristi 13 miliona eura iz paketa podrške Evropske komisije Crnoj Gori za prevazilažanje energetske krize koji su namijenjeni za projekte energetske efikasnosti. Ocijenili su da je, da je neophodno hitno reagovati jer bi se korišćenjem ovih sredstava stvara dobar osnov za privlačenje daljih insvestija i dodatih subvencija kako bi se ubrzala energetska tranzicija.

Dodatno, članovi su ukazali da je od velike važnosti da poslovna zajednica bude informisana o svim mogućnostima koji im se pružaju u procesu zelene tranzicije kako bi se ubrzala transformacija crnogorske privrede i otvorile nove mogućnosti za rast i razvoj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *