EK bi od Googlea mogao tražiti prodaju dijela poslovanja s oglašavanjem

Dodajte komentar

Evropska komisija mogla bi od Googlea zatražiti da proda dio poslovanja s oglašivačkom tehnologijom, rekao je upućeni izvor, signalizirajući pokušaj ublažavanja tržišne dominacije američkog diva.

Komisija je prošle godine pokrenula istragu o Googleovoj zastupljenosti na gotovo svim nivoima internet oglašavanja, izražavajući zabrinutost zbog dominantne pozicije američkog diva.

Brisel rijetko traži podjelu poslovanja, ali Google nije riješio prigovore vezane za tržišnu konkurenciju, što je produbilo frustraciju, rekao je izvor, dodajući da bi zvanični prigovor mogao biti objavljen već u srijedu.

Komisija i Google nisu odmah odgovorili na zahtjev da prokomentarišu informaciju neimenovanog izvora.

Googleva platforma za digitalno oglašavanje prva je u svijetu, s 28 posto udjela u prihodu, prema istraživačkoj kompaniji  Insider Intelligence.

U prvom tromjesečju oglašavanje je Googleovoj krovnoj kompaniji Alphabet donijelo prihod od 54,55 milijardi dolara. Ukupni prihod iznosio je 69,79 milijardi dolara.

Googleova dominacija u internet oglašavanju našla se pod lupom proteklih godina i pritužbe konkurenata rezultirale su regulatornim istragama na više kontinenata.

Tako je SAD početkom godine pokrenuo postupak protiv Googlea i zatražio prodaju njegovog alata za oglašavanje, tvrdeći da je nezakonito zloupotrijebio dominaciju na području internet oglašavanja. Google je odbacio optužbe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *