U Ukrajini se ratuje za sirovine: Najvažniji titanijum i litijum

Dodajte komentar

Rat u Ukrajini takođe je i bitka za sirovine.

Na teritoriji Ukrajine su velike rezerve gvožđa, titanijuma i litijuma, od kojih neke sada kontroliše Rusija.

Naime, Njemačka federalna agencija za spoljnu trgovinu (GTAI) objavila je još 16. januara na svom sajtu izvještaj pod naslovom “Ukrajinsko bogatstvo u sirovinama u opasnosti”.

U pitanju su bilioni. Prema izvještaju GTAI, rezerve “vrijedne 12,4 biliona dolara” i dalje su pod kontrolom ukrajinskih snaga, “uključujući 41 rudnik uglja, 27 ležišta gasa, 9 naftnih polja i 6 nalazišta gvozdene rude”. Ukrajina ima takođe i “rijetke elemente”, naročito litijum, koji se ponekad naziva i “bijelo zlato” tranzicije na nove tehnologije u energetici i saobraćaju. Na tu zemlju otpada oko jedne trećine otkrivenih rezervi litijuma u Evropi.

Samo bi totalno neupućeni pomislili da je to nebitno pri planiranju NATO ciljeva, piše wsws.org. Naime, bio bi to prvi veliki rat u posljednjih 100 godina koji se ne vodi zbog sirovina, tržišta i geostrateških interesa. Pa ipak, oni se ne pominju u ratnoj propagandi obije zaraćene strane.

Prema industrijskom magazinu Mining World, Ukrajina ima ukupno oko 20.000 ležišta sirovina, od kojih je samo 7.800 istraženo.

Izvještaj GTAI citira ranije procjene da se evropske čeličane koristile skoro jednu petinu gvožđa iz Ukrajine u 2021. godini, dodajući da je ta zemlja bila među deset najvećih proizvođača gvožđa, mangana, cirkonijuma i grafita, kao i da je među svjetskim liderima kada su u pitanju titanijum i kaolinit.

Kako se navodi u tekstu, dok je litijum neophodan za elektromobilnost, titanijum je prijeko potreban ratnoj mašineriji Zapada, jer se koristi u mnogim sistemima koje proizvodi odbrambena industrija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *