Vlada RS traži novac od građana, u planu narodne obveznice

Dodajte komentar

Vlada Republike Srpske zadužiće se u junu za još 15 miliona KM aukcijom trezorskih zapisa. Aukcija će biti održana na Banjalučkoje berzi 12. juna 2023. godine.

Ono što je veoma neobično kod ove aukcije jeste da je rok dospijeća ovih vrijednosnih papira samo dva mjeseca, izvještava BiznisInfo.ba.

Naime, datum dospijeća, odnosno datum kada Vlada mora vratiti novac koji ovom aukcijom prikupi od investitora – je 11. avgust ove godine.

Trezorski zapisi, za razliku od obveznica, jesu kratkoročnl vrijednosni papiri. No, čak i njihov rok dospijeća najčešće ja šest ili devet mjeseci.

Zaduženje za dva mjeseca krajnje je neobično ali i nepovoljno, jer će Vlada već u avgustu morati tražiti sredstva da vrati ovaj novac koji će očito poslužiti da se premosti teški finansijski period za ovaj entitet.

Također, vjerovatno ne žele ništa riskirati, jer kraći rok isplate znači manji rizik za investitore koji se sve teže odlučuju da posuđuju novac vlastima RS-a.

Podsjetimo da Vlada RS-a 20. juna ide u pokušaj velikog zaduživanja od 210 miliona KM. Riječ je o petogodišnjim obveznicama s datumom dospijeća 22. junom 2028. godine. Kamatna stopa je fiksna 6,1 posto na godišnjem nivou.

O ovom zaduženju se mnogo pričalo zadnjih dana. Vlada RS time pokušava prikupiti novac koji joj je neophodan da servisira ranije zaduženje sa Bečke berze.

No, veliko je pitanje ko će dati taj novac jer komecijalne banke, koje su inače glavni kupci obveznica i trezorskih zapisa, sve teže se odlučuju za ulaganja u vrijednosne papire RS-a.

BiznisInfo

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *