Prihodi IT distributera u prvom kvartalu pali u odnosu na rekorde iz 2022.

Dodajte komentar

Prihod IT distributera za prvo tromjesečje 2023. smanjio se za 6 odsto u odnosu na prethodnu godinu – na 19,1 milijardu dolara, prema IDC-u.

Pad je posljedica smanjenje prodaje u kategorijama potrošačkih uređaja kao što su personalni računari i audio-video oprema (AV) koji su zabilježili dvocifreni pad prihoda u odnosu na prošlu godinu – za 28,3 odsto, odnosno 24,5 odsto. S pozitivne strane, softver, usluge i mrežna infrastruktura uživali su pozitivan rast na godišnjem nivou i ilustruju koliko dinamičan može biti distribucijski kanal.

Prodaja personaih računara putem Tier 1 IT distribucije odražava trendove na cjelokupnom tržištu, a nakon što su dvije četvrtine prihoda pale za više od 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu, prihodi su pali otprilike na nivo prije pandemije. Kao rezultat, personalni računari skliznuli su ispod softvera i postali druga najveća kategorija za prihod prema North America Distribution Tracker (NADT). S ovim oštrim smanjenjem prodaje personarnih računara povezan je pad prihoda od PC monitora koji su pali za 35,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu i povukli cijelu grupu AV proizvoda.

“Nakon porasta prodaje tokom pandemije COVID-a, prodaja uređaja usporava kao odgovor na inflaciju i druge prioritete potrošnje. U trenutnom okruženju, potrošnja na mreže infrastrukture, softver i usluge za preduzeća bila je otpornija jer one nastavljaju da ulažu u digitalnu transformaciju i svoju otpornost”, rekla je Ruth Flynn, potpredsjednica istraživanja u IDC Tracker & Data Products.

Mrežna infrastruktura porasla je 19,7 odsto na godišnjem nivou u prvom kvartalu ove godine, zbog značajnog rasta ethernet sklopki i pristupnih tačaka od 36,7 odsto, odnosno 50,9 odsto. Ove dvije kategorije čine 63 odsto udjela u prodaji uređaja mrežne infrastrukture, gdje su Cisco, HPE i Juniper lideri tržišta.

I softver i usluge porasli su 6,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu – na 3,86 milijardi dolara, odnosno 3,3 milijarde dolara. Nekoliko od 5 najvećih firmi u softverskoj grupaciji uživalo je značajan rast u prvom tromjesečju ove godine, uključujući Autodesk sa 30,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu i Palo Alto Networks sa 20,6 odsto. Usluge povezane s hardverom mrežne infrastrukture kao i usluge povezane sa softverima dobro su se prodavale kroz distribucijski kanal, jačajući poziciju usluga u prve tri grupe proizvoda.

ICT Business

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *