Banke do kraja juna moraju klijentima poslati ponude za dozvoljene minuse

Dodajte komentar
Financial concept with closed purse on banknote background flat lay.

Gotovo godinu je prošlo od potpisivanja famoznog memoranduma između HNB-a, Ministarstva finansija i poslovnih banaka koji je trebalo da omogućiti što bezbolniju “migraciju” s tzv. prećutnih prekoračenja po tekućim računima na tzv. dozvoljena prekoračenja, budući da ova druga bolje štite potrošače.

Podsjetimo, prećutno prekoračenje, kakvo ima većina klijenata banaka u Hrvatskoj, njih čak milion i osamsto hiljada, banka može bilo kada ukinuti, ostavljajući klijenta na cjedilu tako da odjednom mora da zatvori minus. Uz to, kod prećutnih su iz obračuna maksimalne kamate iskakale naknade pa su banke mogle kroz naknade da ubiraju daleko veći prinos za ovaj tradicionalno skupi proizvod.

Bankama je do kraja juna ove godine ostavljen rok da klijentima dostave nove uslove korištenja dozvoljenog minusa, ali ni 20-tak dana prije isteka tog roka većina to još nije učinila. Ali, kažu da će uskoro, piše Novi list.

Prema odgovorima koje su u listu dobili iz banaka, dio ih je naveo da će visina dopuštenog prekoračenja koju budu ponudile biti jednaka visini sadašnjeg prećutnog prekoračenja pojedinog klijenta. Neke međutim nisu govorile o iznosu ponude, već više o načinu kako će klijent moći da ugovore to novo prekoračenje, pa se tu spominju digitalni kanali i slično. Uglavnom, kada im ponuda uskoro i dođe, klijenti opet imaju još godinu da je prihvate ili ne prihvate, sve do 30. juna 2024, a do tada će većinom moći da koriste sadašnji prećutni minus.

Dakle, nema žurbe: minusi će se tek revidirati – kroz idućih godinu dana. Iako poslovne banke kada se pojedinačno pitaju kažu da će klijenti moći da zadrže puni iznos minusa i kad se on pretvori u dozvoljeni (neke se, doduše, o tome ne izjašnjavaju), Hrvatska udruga banaka pri zamjeni jednog minusa drugim ipak spominje izraz “najmanje do polovine” pa izgleda da postoji mogućnost da se minusi prepolove.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *