Prva Plava zastavica za 2023. godine svečano podignuta na kupalištu “Bella Vista” u Bečićima

Dodajte komentar

Svečanost povodom podizanja prve Plave zastavice u Crnoj Gori za 2023. godinu simbolično je upriličena danas, 8. juna na Svjetski dan okeana i mora. Ovo prestižno ekološko priznanje dodijeljeno je za čak 40 plaža i jednu marinu u Crnoj Gori.

Plava zastavica se sprovodi u Crnoj Gori od 2003. godine kada je nevladina organizacija “ECOM” stekla pravo da bude nacionalni operater Programa za Crnu Goru, a Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore pruža organizacionu i finansijsku podršku od samog početka.

“Zadovoljstvo mi je što ovim međunarodnim priznanjem Crna Gora šalje jasnu poruku da poštujemo ekološke standarde i da smo prepoznati na svim svjetskim turističkim mapama,” istakla je pomoćnica direktora JP za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, Ivana Franeta.

Nacionalni koordinator Programa u Crnoj Gori, izrazio je nadu da će ova 19 sezona sprovođenja projekta biti sjajan uvod u jubilarnu 20 redovnu sezonu.

“Već smo dobili najavu da ćemo u prvoj polovini jula imati i međunarodnu kontrolu, što znači da ćemo biti međunarodno verifikovani i biće provjereno kako radimo. Svim zakupcima i nosiocima Plave zastavice, kao i kandidatima za narednu godinu želim uspješnu sezonu i vjerujem da ćemo tokom međunarodne kontrole pokazati dobre rezultate i da ćemo imati čime da se ponosimo,” kazao je direktor NVO “EKOM”, Saša Karajović.

Da će ova 19 sezona sprovođenja Programa biti uspješna potvrđuju podaci koje je iznio predsjednik Upravnog odvbora JP Morsko dobro, Blažo Rađenović.

“Sami podaci da imamo 40 kupališta koja zadovoljavaju visoki kriterijum sertifikata Plave zastavice govori u prilog činjenici da imamo kvalitetnu ponudu visoke kategorije i da su ova kupališta otvorena za sve posjetioce kako iz regiona, tako i Evropske unije,” napomenuo je Rađenović.

Prva Plava zastavica za ovu godinu podignuta je na kupalištu “Bella vista” u Bečićima. Domaćin svečanosti je tom prilikom bio predstavnik zakupaca kupališta, gospodin Dragan Medić, koji je izrazio veliku zahvalnost JP Morsko dobro i NVO “ECOM” što je upravo “Bella Vista” prva u ovoj godini dobila ovo značajno priznanje.

Program već 36 godina promoviše visoke standarde iz četiri oblasti: kvalitet morske vode, usluga i sigurnost na plaži, standardi iz oblasti zaštite životne sredine, kao i obrazovanje i i nformisanje o ekološkim vrijednostima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *