Crnogorski Telekom isplaćuje 2,35 miliona eura dividende

Dodajte komentar

Na današnjoj redovnoj Skupštini akcionara Crnogorskog Telekoma a.d, održanoj u Podgorici, usvojeni su Finansijski izvještaj i Izvještaj o poslovanju za 2022. godinu. Na Skupštini je odlučeno i da se kompletna neto dobit ostvarena u finansijskoj 2022. godini, u iznosu od 2,35 miliona eura – odnosno 5 centi po akciji (bruto) – isplati akcionarima na ime dividende.

Za nezavisnog revizora društva za 2023. godinu, Skupština akcionara izabrala je revizorsko preduzeće Deloitte, a usvojena je i Politika naknada.

Izabran je i novi Odbor direktora koji će činiti Siniša Đuranović (predsjednik), Marc Stehle, Matija Kovačević, te Christoph Schon i Tripko Krgović kao nezavisni direktori.

Društvo je donijelo odluku o smanjenju kapitala na osnovu koje će poništiti stečene sopstvene akcije, a Skupština akcionara je dala ovlašćenje za novi otkup sopstvenih akcija u koje svrhe će Društvo opredijeliti iznos od 2 miliona eura koji će biti utrošen u narednih 10 mjeseci.

“Crnogorski Telekom već drugu godinu u kontinuitetu pokazuje sposobnost da komercijalno raste i da se tehnološki razvija na malom i izrazito konkurentnom tržištu u Crnoj Gori. Tim Crnogorskog Telekoma u prošloj godini postigao je izuzetne rezultate i značajan rast u svim segmentima, učvrstivši temelje za planove koje imamo za ovu i naredne godine”, kazao je Stjepan Udovičić, izvršni direktor Telekoma.

“Tim Crnogorskog Telekoma uvijek je u sebi imao energiju i snagu da te ambiciozne ciljeve realizuje, i sve što je bilo potrebno je da cijela organizacija vjeruje da se sve može postići ako smo spremni da odemo korak dalje od drugih, u planiranju i izvršenju planova. U bogatstvu postojećih i novih tehnologija, u Telekomu želimo da razvijamo kulturu gdje je poželjno da se svakodnevno otkivaju nove teritorije mogućeg i novi alati, da budemo pioniri u razvoju, digitalizaciji, marketingu, prodaji. Moderni i agilni. Da natjeramo druge da nas prate, umjesto da tražimo utabane staze. Što smo, vjerujem, i uspješno započeli”, kaže on.

Telekom je prethodnu godinu posvetio i investicijama u strateški razvoj mobilne i optičke mreže, zahvaljujući čemu danas ima i najveću i najbržu 4G i 5G mrežu u zemlji, i najveći protok internet saobraćaja u mobilnoj mreži u Crnoj Gori, ali i 17% više korisnika na optici u odnosu na godine prije. Osim što su prvi u Crnoj Gori lansirali komercijalnu 5G mrežu na DSS tehnologiji, prvi postigli gigabitne brzine u testnom 3.x okruženju, a zatim i prvi lansirali komercijalnu 5G mrežu na visokim frekvencijama, Telekom je na prošlogodišnjoj aukciji zakupio najviše 5G spektra, čime su stvorili uslove za uvođenje gigabitnih brzina u mobilnoj mreži, i spektralnu konkurentsku prednost Telekoma za sljedećih 15 godina.

“Uvjeren sam da rast naše kompanije nije ograničen samo na finansijsku i tržišnu metriku, već se mjeri i snagom našeg jedinstva i saradnje. Korisnici i akcionari su neodvojivi dio uspjeha naše kompanije, zbog čega želim da se posebno zahvalim na vašoj podršci u prethodnom periodu. Posvećenost svih zainteresovanih strana – menadžmenta, zaposlenih, akcionara – našoj zajedničkoj viziji i vrijednostima ono je što nas pokreće i podstiče da postižemo nove uspjehe”, zaključuje Udovičić.

Crnogorski Telekom već duže od deceniju i po na veoma konkurentnom telekomunikacionom tržištu u Crnoj Gori ostaje jedini telekomunikacioni operator čije se akcije nalaze na berzi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *