JP Morgan: Sve više znakova dedolarizacije

Dodajte komentar

Iako smak dolara i dalje nije na vidiku, naznake dedolarizacije gomilaju se u svjetskoj ekonomiji, ocijenili su stratezi najveće američke banke “JP Morgan”.

Kako ističu finansijski stratezi sa Volstrita Mira Čandan i Oktavija Popesku za Rojters, upotreba dolara u globalu i dalje nije pomjerila sa svoje istorijske pozicije, ali stvari ne stoje baš tako “iza kulisa”.

“Dedolarizacija se uočava u deviznim rezervama gdje je udio (dolara) opao na rekordno niski nivo kako njegov udio u izvozu opada”, kažu stratezi, ali i napominju da upotreba dolara “i dalje raste u tržištu robe.”

Uticaj naglog rasta kamatnih stopa u SAD i nametanje sankcija zemljama poput Rusije navelo je zemlje BRIKS-a, odnosno Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, da se suprotstave hegemoniji američke valute, podsjeća britanska agencija.

Prema procjeni “JP Morgana” od ponedjeljka, udio američkog dolara u globalnom izvozu smanjio se na rekordno niskih devet odsto, dok je kineska valuta dostigla rekordno visokih 13 odsto.

Udio dolara u deviznim rezervama centralnih banaka u svijetu spao je na rekordno niskih 58 odsto, iako i dalje predstavlja najzastupljeniju valutu na globalnom nivou.

Međutim, “JP Morgan” takođe ističe da je juan kao devizna rezerva prihvaćen u ograničenoj mjeri, ocijenivši da se to neće mnogo promijeniti u budućnosti imajući u vidu rigoroznu kontrolu kineskih vlasti.

(B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *