To Kotor: Naplaćene takse i broj gostiju biće veći nego ikada

Dodajte komentar
Foto: TO Kotor

Skoro svi hoteli koji posluju na području Opštine Kotor su otvoreni, a njihovi kapaciteti popunjeni, saopštili su iz lokalne Turističke organizacije (TO).

Direktor TO Kotor, Jovan Ristić, kazao je da su prema podacima kojima raspolažu, rezervacije za naredni period brojne, ali i da je u ovom trenutku u Kotoru vrlo teško naći slobodnu sobu, dok je za špic sezone to gotovo nemoguće.

„Po svemu što vidimo od početka godine, rezultati, kada su u pitanju naplaćene takse i broj gostiju, biće veći nego ikada. To će nam biti razlog više da razmislimo šta i kako ubuduće, kakve su to mjere da se lakše podnose udarni periodi špica sezone, da i našim turistima bude lagodnije i ljepše, ali i lokalnom stanovništvu koje mora da vodi uobičajni život i tokom ljeta“, rekao je Ristić za Radio Kotor.

On je naveo i da je, po prvi put od kada postoji TO, izađena Strategija razvoja turizma Kotora do 2030. godine.

Dokument, između ostalog, predviđa razvoj stacionarnog turizma, kotorskog zaleđa, ruralnog, aktivnog turizma, te diversifikaciju turističkog proizvoda i ukidanje sezonalnosti.

„Otvaranjem većih smještajnih kapaciteta i hotela, imaćemo i mogućnost da se broj gostiju rasporedi na gotovo cijelu opštinu i smanji pritisak na grad. Onda u obzir dolaze različite mjere i otvaraju se mogućnosti za smanjenje broja gostiju, za uvođenje malo većih taksi koje će se ticati svega što čini amortizaciju u gradu kada je u pitanju ogroman broj gostiju“, objasnio je Ristić.

Usvajanje tog dokumenta uskoro se očekuje na Skupštini TO Kotor, a njegova implementacija je već počela.

Strategija obuhvata i segmet pomorskog saobraćaja u zalivu, odnosno njegovog razvoja u budućnosti.

„Strategija razvoja grada Kotora predviđa uvođenje električnih vozila, kako autobusa i manjih vozila, tako i plovila. To je jedan od načina da se u izvjesnoj mjeri smanji gužva“, zaključio je Ristić.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *