Save Re će isplatiti 24,8 miliona eura dividende

Dodajte komentar

Dioničari Grupe Sava osiguranje saglasili su se s predlogom uprave da će druga najveća osiguravajuća kuća u Sloveniji isplatiti 24,8 miliona eura dividende, što znači 1,6 eura bruto dividende po dionici.

Sava Re lani je ostvarila 68 miliona eura čiste dobiti, pa će dobra trećina čiste dobiti grupe biti isplaćena kao dividenda. Dioničarima će dividende biti isplaćene 21. juna, prema odlukama glavne skupštine.

Od ostalih predloženih odluka, dioničari nisu podržali politiku nagrađivanja organa upravljanja i nadzora osiguravajućeg društva. Državni vlasnici glasali su protiv te odluke jer u nekim dijelovima odudara od smjernica koje je postavio SDH.

Podsjećamo, u prva tri mjeseca ove godine ostvarila je 20,5 miliona eura čiste dobiti, što je, prema uporedivim podacima, 2,4 puta više nego u istom razdoblju prošle godine. Skok dobiti dijelom je rezultat rasta obima poslovanja, a dijelom i veće dobiti portfelja zbog povoljnijih uslova na finansijskim tržištima. U poređenju s prošlom godinom potrebno je upozoriti i na promjenu računovodstvenih smjernica. Sava Re lani je u prvom tromjesečju objavila neto dobit od 16,8 miliona eura, ali s drugačijim računovodstvenim smjernicama.

Sutra će se održati skupština Zavarovalnice Triglav, koja dioničarima nudi dividendu od 2,5 eura po dionici. Za razliku od Save Re, najveća slovenačka osiguravajuća kuća ovu je godinu počela lošije nego lani. To se odražava i na cijenu dionice. Cijena dionice Save Re danas je porasla za 2,85 posto, a od objave kvartalnih rezultata skočila je za više od osam posto. Međutim, cijena dionice Zavarovalnice Triglav nije se značajnije promijenila od objave kvartalnih rezultata.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *