“Kamate će uskoro početi da štete profitabilnosti”

Dodajte komentar

Generalni direktor banke UniCredit SpA, Andrea Orcel, rekao je da će povećanje zvaničnih kamatnih stopa za evropske banke uskoro početi da predstavlja prepreku njihovoj profitabilnosti. To će se desiti jer će deponenti početi da traže veću kamatu na svoje depozite.

“Od drugog kvartala ove godine imaćemo obrnutu situaciju, gdje će stope rasti manje, ali će se povećati takozvana PTR stopa”, rekao je Orcel u ponedjeljak u intervjuu sa Francine Lacqua na Bloombergovom “Capital Markets” forumu u Milanu. “To će stvoriti prepreku za sve banke”, rekao je, prenosi Bloomberg Adria.

Najveće evropske banke zabilježile su kvartalni pad neto prihoda od kamata tokom prva tri mjeseca ove godine, prekinuvši tako niz od četiri velika uzastopna skoka koji su povećali profitabilnost. Prihodi od kredita su takođe pomogli UniCreditu da zabilježi svoj najbolji prvi kvartal, a banka je zbog toga mogla da podigne svoj cilj u pogledu cjelogodišnjeg profita i potvrdi jednu od najizdašnijih isplata investitora u regionu.

Orcel je rekao da će PTR stopa porasti sa 10 odsto na 40 odsto do kraja godine, pridružujući se tako ostalim čelnicima banaka koji naglašavaju da ih pojačana konkurencija primorava da ponude bolje uslove. Njemačka kompanija Commerzbank AG procijenila je da će sa klijentima podijeliti trećinu zarade (preko stopa na depozite) do kraja godine, u odnosu na samo 15 odsto u prvom kvartalu.

Orcel je rekao da će tražiti još jedan mandat kao generalni direktor banke kada mu istekne prvi mandat sljedeće godine.

“Ako tu odluku odobre investitori i dioničari, ja sam svakako za”, zaključio je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *