Turska inflacija usporila ispod 40 odsto

Dodajte komentar
Istanbul

Inflacija u Turskoj usporila je na najniži nivo od 2021. godine, pošto je predsjednik Recep Tayyip Erdoğan ispunio predizborno obećanje da besplatno da prirodni gas domaćinstvima za prošli mjesec.

Potrošačke cijene su u maju porasle za 39,6 odsto u odnosu na godinu ranije, nešto manje od prognoze i u poređenju sa 43,7 odsto u prethodnom mjesecu, pokazuju podaci koje je u ponedjeljak objavio statistički zavod TurkStat. Na mjesečnom nivou, inflacija je bila blizu nule prvi put u četiri godine.

Erdoğanova odluka uoči majskih izbora znači da je TurkStat prošlog mjeseca zabilježio cijene gasa za domaćinstva na nuli, što daje gorivu udio od nešto manje od tri odsto u potrošačkoj korpi.

Iako je godišnja inflacija usporila sedmi mjesec zaredom otkako je dostigla maksimum od blizu 86 odsto u oktobru, malo je vjerovatno da će olakšanje za domaćinstva potrajati, jer je turska valuta potonula i već se trguje na rekordno niskim vrijednostima.

Kao znak da su pritisci na troškove i dalje povišeni, bazna inflacija, koja ne računa na cijene nafte i hrane, ubrzala se u maju i dostigla godišnji rast od 46,6 odsto, sa 45,5 odsto u aprilu.

Erdoğan, koji je pobijedio u drugom krugu predsedničkih izbora prije nešto više od nedjelju dana, rekonstruiše svoj ekonomski tim kako bi povratio povjerenje investitora nakon godina vođenja neortodoksne politike. Mehmet Şimşek, novi turski ministar finansija, rekao je u nedjelju da će glavni cilj biti borba protiv inflacije na racionalnoj osnovi.

Şimşek, koji je bio potpredsjednik vlade i ministar finansija u prethodnim Erdoğanovim kabinetima, bivši je strateg Merrill Lyncha koga su investitori poštovali zbog njegove odbrane konvencionalne ekonomije.

Pod pritiskom Erdoğana, centralna banka se uzdržala od pooštravanja monetarne politike, suočena sa naglim rastom inflacije, i gurnula je kamatne stope ispod nule kada se prilagodi cijenama. Sljedeći sastanak za utvrđivanje tarifa zakazan je za 22. jun.

(Bloomeberg Adria)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *