Muskov Neuralink procijenjen na oko pet milijardi dolara

Dodajte komentar

Startup Neuralink Elona Muska za implantate u mozgu, koji je procijenjen na blizu dvije milijarde dolara u privatnoj rundi prikupljanja sredstava prije dvije godine, sada vrijedi oko 5 milijardi dolara na osnovu privatnih trgovanja dionicama, prenosi Rojters.

Neke kupovine od strane investitora koji su skloni riziku povećale su procjenu u posljednjih nekoliko mjeseci, uoči Neuralinkove objave 25. maja da su američki regulatori odobrili ispitivanje na ljudima i ugrašnju čipova u mozak.

Stručnjaci kažu da bi moglo proći nekoliko godina prije nego Neuralink osigura odobrenje za komercijalnu upotrebu. Kip Ludwig, bivši direktor programa za neuralni inženjering u američkom Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH), rekao je da “optimistički” očekuje da će Neuralinku trebati još najmanje 10 godina da komercijalizuje svoj moždani implantat. Kompanija se takođe suočava sa drugim izazovima koji uključuju federalne istrage o njenom sprovođenju istraživanja na životinjama.

Međutim dionice Neuralinka su prodavane investitorima posljednjih dana po procjeni vrojednosti kompanije od 7 milijardi dolara, što je ekvivalentno 55 dolara po dionici, navodi se u e-mailu u koji je Reuters imao uvid. Reuters nije mogao utvrditi da li je prodavac našao kupce za tu cijenu.

Rukovodioci Neuralinka i Musk nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *