Erste banka ponudila mogućnost upisa povlaštenih obveznica

Dodajte komentar

Erste banka je objavila javni poziv za upis povlašteni tzv. “preferred senior” obveznica na hrvatskom tržištu kapitala, s dospijećem 2026, uz fiksnu kamatnu stopu od 4,5 odsto te godišnju isplatu kamata.

Ciljana emisija je 70 miliona eura, uz mogućnost povećanja nominalnog iznosa do 20 odsto, u zavisnosti od interesa ulagača, navode iz Erste banke.

Emisija je, kako su istaknuli, namijenjena svim investitorima, uz minimalni iznos ulaganja od 100.000 eura, a mogućnost upisa otvorena je do 16. juna u 15 sati.

Objava konačnog iznosa izdanja planirana je za 20. jun, kada će obveznice biti izdate, dok se njihov upis na Službeno tržište Zagrebačke burze i Bečke berze očekuje u roku od jednog radnog dana nakon emisije.

Cilj emisije je ispunjenje minimalnih zahtjeva za regulatorni kapital i prihvatljive obaveze (MREL), koji su dio regulatornog okvira EU čiji je cilj jačanje finansijskog sistema, povećanje otpornosti kreditnih institucija na nepredviđene stresne scenarije i sprečavanje sistemskih rizika.

Sredstva prikupljena ovom emisijom Erste banka će iskoristiti za generalne namjene finansiranja te unaprjeđenje svog poslovanja.

“Uz pružanje dodatnog impulsa razvoju tržišta kapitala, realizacijom ovog izdanja Erste banka želi dodatno da potvrdi svoju poziciju najaktivnijeg emitera obveznica među finansijskim institucijama u Hrvatskoj, pri čemu bi ova emisija bilo sedma, uključujući domaća i međunarodna”, navela je banka.

Takođe podsjećaju da su 2021. kao prva banka u Hrvatskoj uspješno realizovali emisiju vlastitih obveznica na međunarodnom tržištu kapitala, u ukupnom nominalnom iznosu od 400 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *