Wall Street: Pad indeksa, investitori strahuju od rasta kamatnih stopa

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u srijedu indeksi pali dok se čeka da dogovor o limitu zaduživanja američke vlade prođe ključna glasanja u Kongresu, a investitori strahuju i od novog Fedovog podizanja kamatnih stopa.

Dow Jones indeks oslabio je u srijedu 134,5 bodova ili 0,41 posto, na 32.908 bodova, nastavivši da klizi i na početku novog mjeseca, nakon što je u maju zabilježio gubitak od 3,48 posto.

S&P 500 indeks spustio se u srijedu 0,61 posto, na 4.179 bodova, a Nasdaq indeks za 0,63 posto, na 12.935 bodova.

U maju, pak, S&P je ostvario blagi dobitak od 0,26 posto, a Nasdaq je skočio 5,8 posto, ostvarivši najbolje mjesečne rezultate od maja 2020.

Tehnološki sektor prošli je mjesec imao fenomenalne rezultate, s prosječnm skokom cijena za 9,29 posto, zahvaljujući uzletu cijena dionica proizvođača čipova. Najveći dobitnici pritom su bili Nvidia, sa skokom cijene za 36 posto u maju te Broadcom, za gotovo 29 posto.

Zastupnički dom američkog Kongresa trebao bi večeras da glasa o izmjenama zakona o finansijskoj odgovornosti, kojim se predviđa ‘skidanje’ granice zaduživanja američkoj vladi od 31.400 milijardi dolata, što je ključan korak kako bi se izbjegao bankrot SAD-a iduće nedjelje.

Nakon toga, prijedlog izmjena tog zakona biće proslijeđen u Senat, gdje će se rasprava produžiti na vikend, uoči 5. juna, kada bi vlada mogla postepeno ostajati bez dovoljno likvidnosti. No, većina analitičara predviđa da će taj zakon biti odobren u Kongresu, a američki predsjednik Joe Biden izjavio je u srijedu kako očekuje da će mu zakon doći na potpis do ponedjeljka.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *