Država kupuje šest trajekata za osam miliona

Dodajte komentar

Morsko dobro je juče raspisalo tender i to prvi put otvoreni postupak, vrijedan 8,1 milion eura sa PDV-om, za nabavku šest trajekata i rezervnih djelova.

Sudeći po tehničkoj specifikaciji i broju traženih brodova, da se naslutiti da je postignut dogovor između vlasnika Pomorskog saobraćaja Duška i Dejana Bana i Vlade, odnosno Morskog dobra. Uobičajeni rok za predaju ponuda skraćen je na 15 dana, pa ih je moguće dostaviti do 15. juna. To iz Morskog dobra objašnjavaju turističkom sezonom koja je na pragu, te činjenicom da trenutno na liniji Kamenari – Lepetane saobraćaju tri trajekta.

– Oni, za sada, obezbjeđuju nesmetan protok vozila i putnika, bez većih kolona i zastoja na trajektnim prilazima. Međutim, s obzirom da je na pragu ljetnja turistička sezona i da je broj vozila koji koriste ovu trajektnu liniju konstantno u porastu, a uzimajući u obzir i da zakup jednog trajekta ističe početkom mjeseca juna, kapaciteti postojećih trajekata ubrzo neće biti dovoljni da obezbijede nesmetano odvijanje saobraćaja. U cilju obezbjeđivanja kontinuiranog i nesmetanog prevoza vozila i putnika na relaciji Kamenari – Lepetane u ljetnjoj turističkoj sezoni, što je od izuzetnog značaja na nivou cijele države, neophodno je obezbijediti dodatne trajekte, odgovarajućih kapaciteta – navodi se u javnom pozivu uz napomenu da skraćenje roka, imajući u vidu elektronski sistem nabavki, neće značajno uticati na tržište ponuđača.

Prema uslovima tendera, ponuđač bi pet trajekata trebalo da dostavi najkasnije do 15. jula, dok je rok za šesti trajekt i rezervne djelove mart iduće godine. Ponuđaču će novac biti isplaćen nakon isporuke brodova. Tender je podijeljen u sedam partija, pa je najskuplji trajekt koji traže vrijedan 2,8 miliona eura, a najjeftiniji 110 hiljada eura. Preostali će ih koštati 140 hiljada, 150 hiljada, 900 hiljada i 1,7 miliona eura, a rezervni djelovi i prateća oprema za trajekte 910,6 hiljada eura. Kako se navodi u javnom pozivu, tender predviđa mogućnost da se više partija dodijeli istom ponuđaču, u kom slučaju bi ugovor mogao da bude sklopljen pojedinačno za svaku partiju ili ,,kombinacijom više ili svih partija predmetne nabavke“.

Isplata

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, isplata bi bila u dvoje tranše. Naime, isporučiocu bi Morsko dobro odmah po sklapanju ugovora uplatilo 4,5 miliona eura, a ostatak nakon rebalansa budžeta.

Danas ističe zakup trajekta ,,Igalo“, kao i rok za jednostavnu nabavku koju je Morsko dobro raspisalo prije nekoliko dana s namjerom da produži ovaj zakup. Vozila i putnike trenutno prevoze trajekti ,,Vasilije“, ,,Trideseti avgust“ i ,,Igalo“, a prošle nedjelje je ovo državno preduzeće od grčke kompanije Karaiskakis Shipping Company kupilo trajekt za 3,2 miliona bez PDV-a, kapaciteta za 90 vozila, koji bi trebalo da bude isporučen najkasnije do ponedjeljka. Prema dostupnim podacima sa interneta, ovaj trajekt je izgrađen 2000. godine, dugačak je 76 metara, a širok 16 metara. Morsko dobro je u februaru, odlukom Vlade, preuzelo od kompanije Pomorski saobraćaj organizaciju i održavanje trajektnog prevoza putnika i vozila na liniji Kamenari – Lepetane. Do maja su saobraćala samo dva trajekta čiji je ukupni kapacitet 60 vozila, zbog čega su se stvarale kilometarske kolone i zastoji na Jadranskoj magistrali. Morsko dobro je 4. maja zakupilo trajekt ,,Igalo“ u vlasništvu Pomorskog saobraćaja nakon čega je počela i naplata prevoza. Za trajekt ,,Prizna“, preimenovan u ,,Trideseti avgust“, star 53 godine, početkom marta plaćeno je 569 hiljada eura.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *