Senteno: Podizanje kamatnih stopa nije ugrozilo ekonomski rast evrozone

Dodajte komentar

Prema riječima člana Upravnog savjeta Evropske centralne banke i bivšeg portugalskog ministra finansija Marija Sentena (Mario Centeno), dosad nezabilježeni rast kamatnih stopa ECB neće umanjuje ekonomski rast u zoni eura.

„Ekonomija je dobro reagovala – naša ekonomija i dalje raste, iako sporije“, rekao je Senteno

Dok kreatori politike označavaju kraj kampanje zaoštravanja kamata jer se inflacija polako vraća ka svom cilju od dva odsto, pojedini kritičari kažu da bi povećanje stopa moglo da se protegne i nakon naredna dva sastanka centralne banke u junu i julu, piše Bloomberg.

Oni koji se zalažu za to da se povećanja što prije obustave, ukazuju na njemačku recesiju koja je potvrđena prošle nedelje, kao i na usporavanje rasta potrošačkih cena koje je ovog mjeseca u Španiji veće od očekivanog.

Rezultati objavljeni u utorak su bili “ispod tržišnih očekivanja, što znači da usporavamo inflaciju“, rekao je Senteno, koji takođe vodi portugalsku centralnu banku.

O tome kako je eurozona reagovala u posljednje vrijeme više će se znati u četvrtak, kada budu objavljeni najnoviji podaci o inflaciji u ovom bloku zemalja, kao i u drugim ekonomijama Evropske unije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *