Regionalni fond za izazove (RCF) objavljuje Treći poziv za finansiranje projekata u oblasti obrazovanja

Dodajte komentar

Regionalni fond za izazove (RCF) objavio je Treći poziv za podnošenje izjava o zainteresovanosti i poziva sve zainteresovane konzorcijume za stručno obrazovanje i kompanije iz svih šest ekonomija Zapadnog Balkana i svih privrednih sektora, koji su posvećeni zajedničkoj implementaciji programa kooperativnog obrazovanja, da podnesu prijave do 7. jula 2023. u 23:59.

Izjave o zainteresovanosti mogu da podnesu konzorcijumi za stručno obrazovanje formirani od strane institucija za stručno obrazovanje i obuku i najmanje dva preduzeća po programu kooperativnog obrazovanja (KO program), koji se zajednički bave pružanjem kooperativnog stručnog obrazovanja i obuke.

Više informacija o podobnosti podnosilaca prijava i procedurama prijave možete pronaći u Smjernicama za treći poziv za izražavanje interesovanja koje su dostupne ovdje.

Onlajn informativna sesija za zainteresovane škole i kompanije iz Crne Gore zakazana je za 21. jun od 13h, a registracija je dostupna ovdje.

Njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) izdvojilo je 64,43 miliona eura za RCF, a Vlada Švajcarske, koju predstavlja Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), sufinansirala je dodatnih 9,7 miliona švajcarskih franaka. Sredstva su povjerena Njemačkoj razvojnoj banci (KfW), a projekat implementira Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana 6 (WB6-CIF), zajednička inicijativa privrednih komora iz regiona.

Prvi i drugi krug prijava privukao je više od 300 Izjava o zainteresovanosti iz svih šest ekonomija Zapadnog Balkana. Proces selekcije rezultirao je odabirom 63 projekta za finansiranje, uz izdvajanja približno 27 miliona eura za opremanje i unapređenje infrastrukture ustanova za stručno obrazovanje, kao i u obuke učesnika programa kooperativnog obrazovanja.

Treći javni poziv promovisan je na godišnjoj regionalnoj konferenciji Regionalnog fonda za izazove 30. maja, na kojoj se razgovaralo o najnovijim trendovima i izazovima u razvoju ljudskog kapitala na Zapadnom Balkanu, , kao i o temama kao što su privlačenje učenika da učestvuju u programima kooperativnog stručnog obrazovanja i obuke, inovacije i digitalizacija u stručnom obrazovanju i obuci i zeleno stručno obrazovanje i obuka za zelena radna mjesta.

U ime glavnog donatora projekta, Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), Hajke Bakofen-Varneke, direktorka divizije za Jugoistočnu i Istočnu Evropu i Južni Kavkaz, izrazila je nadu “da ćemo s projektom Regionalnog fonda za izazove moći da pronađemo efikasan način da poboljšamo uslove za stručno obrazovanje i mladim ljudima iz regiona, posebno mladim ženama, ponudimo pravedne mogućnosti za zapošljavanje, kako bi svoju budućnost uzeli u svoje ruke.”

“Regionalni fond za izazove daje doprinos kroz osnaživanje institucija za stručno obrazovanje i obuku da unaprijede vještine zaposlenih u skladu sa potrebama poslovanja u odgovarajućim sektorima, što je najveći doprinos koji možemo dati društvu sa dugoročnim koristima za svih šest ekonomija Zapadnog Balkana.“, rekao je Lulzim Rafuna, predsjednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma.

Derek Džordž, zamjenik šefa Saradnje SDC-a u Srbiji, kazao je da “SDC promoviše različite pristupe kooperativnom obrazovanju širom Zapadnog Balkana, s jednom zajedničkom osobinom: okupljanje javnih i privatnih aktera kako bi se ojačala relevantnost za tržište rada i kvalitet prenesenih vještina, a mladima pružile vještine koje su im potrebne za rad. Saradnja između Njemačke i Švajcarske koje su zajedno osnovale Donatorski odbor za dualno stručno obrazovanje je prirodna, jer imamo iste ciljeve.”

Regionalni Fond za izazove (RCF) je finansijski mehanizam osmišljen da poveća zapošljivost mladih i podstakne konkurentnost preduzeća u šest ekonomija Zapadnog Balkana finansiranjem investicija u odabrane kooperativne projekte obuke koji se provode kroz partnerstvo između institucija stručnog obrazovanja i preduzeća. Bespovratna sredstva se dodjeljuju kroz konkurentni regionalni izazov.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *