ECB: Više kamatne stope mogle bi izazvati nekontrolisani pad cijena stanova u eurozoni

Dodajte komentar

Cijene stambenog prostora u eurozoni mogle bi nekontrolisano da padnu budući da stanovi zbog visokih kamatnih stopa postaju nedostupni građanima, a neprivlačni ulagačima, upozorila je u Evropska centralna banka (ECB).

To je jedan od nekoliko rizika istaknutih u ECB-ovoj analizi finansijske stabilnosti, uz više troškove zaduživanja i sporiji ekonomski rast, koji šteti kompanijama i domaćinstvima.

Od prošlog jula ECB pokušava da zauzda inflaciju podizanjem kamatnih stopa, a izgleda da će istrajati na strogoj monetarnoj politici i u idućim mjesecima, primjećuje Reuters. Oštro podizanje kamatnih stopa sada počinje da se osjeća i na tržištu nekretnina, koje je doživjelo procvat tokom decenija kada su bili dostupni povoljni krediti.

Upozorenje ECB-a

“Gledajući u budućnost, pad cijena (nekretnina) mogao bi da bude nekontrolisan jer rastuće kamatne stope na nove hipotekarne zajmove sve više ugrožavaju njihovu dostupnost i povećavaju teret kamata po postojećim hipotekarnim kreditima”, upozorio je ECB.

To posebno važi za zemlje u kojima prevladavaju hipotekarni krediti s promjenjivom kamatnom stopom, istakla je banka, ne precizirajući o kojim je zemljama riječ. Ali, podaci ECB ukazuju da je udio hipotekarnih kredita s promjenjivom stopom najveći u Portugalu, Španiji i baltičkim zemljama, napominje Reuters.

ECB je takođe upozorio da bi regioni u kojima su institucionalni ulagači zauzeli velike pozicije na tržištu stambenih nekretnina mogle da pretrpe veći udarac ako se kapital povuče. To uključuje Berlin, djelove zapadne Njemačke i grupu prijestonica poput Pariza, Madrida, Lisabona i Dablina.

S druge strane, ECB konstatuje da domaćinstvima na ruku ide snažno tržište rada, što znači da će vjerovatno manje građana imati problema s povratom hipotekarnih kredita zbog gubitka posla, pokazuje analiza.

Hina

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *