Strani ulagači povukli iz Rusije 36 milijardi dolara, ali mnogi najavili vraćanje nakon sankcija

Dodajte komentar

Strani ulagači povukli su iz Rusije prodajom imovine oko 36 milijardi dolara između marta 2022. i marta 2023. godine, objavila je u ponedjeljak novinska agencija RIA, pozivajući se na analizu podataka Ruske centralne banke, prenosi agencija Hina.

Brojne velike zapadne kompanije napustile su ili smanjile poslovanje u Rusiji nakon što je Zapad na rusku invaziju na Ukrajinu reagovao širokim sankcijama Moskvi.

Prošlog petka Ruska centralna banka objavila je u izvještaju o stabilnosti finansijskog sistema u kome navode da je poslovanje u Rusiji prodao tek mali udio stranih kompanija i da su mnoge zadržale pravo povratka, navodi agencija TASS.

Od marta 2022. do marta 2023. dovršeno je oko 200 prodajnih transakcija, a u samo petini njih prodana je imovina vrijednosti veće od 100 miliona dolara, istakli su u Centralnoj banci, navodi agencija TASS. Pet transakcija odobrenih od oktobra 2022. uključivale su plaćanja nerezidentima u iznosima većim od 400 miliona dolara, navode.

Te prodajne transakcije tek u ograničenoj mjeri utiču na rusku ekonomiju, citira ruska novinska agencija navode iz izvještaja.

“Prvo, većina takvih transakcija (…) implicira zadržavanje potrebnih dozvola za proizvodnju, patenata i prava intelektualnog vlasništva. Kompanijama se i dalje isporučuju sirovine, materijali i djelovi; osigurava se tehnička i pomoć u materijalima”, navodi se u izvještaju, prenosi TASS.

Al Jazeera

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *