Raste dug lokalnih samouprava, Cetinje najzaduženije

Dodajte komentar

Ukupan, odnosno konsolidovani dug opština, na kraju prošle godine iznosio je 118,89 miliona eura. To je 4,25 miliona eura više u odnosu 2021. godinu. Od ukupnog duga lokalnih samouprava 80,69 miliona eura je ino dug dok se 38,20 mililiona eura odnosi na domaća zaduženja.

Kada govorimo o zaduženosti opština u apsolutnom iznosu, najviše duguje Glavni grad Podgorica i to oko 24,8 miliona eura, zatim Budva oko 24,52 miliona eura, potom Nikšić oko 19,6 miliona eura i Tivat oko 8,94 miliona eura.

Međutm, iako su ovo veliki iznosi u apsolutnim brojkama, njihovo zaduženje treba posmatrati u odnosu na njihov budžet. Ovo su opštine i sa najvećim brojem stanovnika i najvećim budžetom, tako da on nije problem sve dok one mogu da ga servirisaju i dok god se zadužuju za kapitalne projekte. Budžet Glavnog grada iznosi oko 100 miliona eura, a opstine Budva oko 40 miliona, Nikšića oko 24 miliona, koliko ima i Tivat. To znači da je od ove četiri opštine, najzaduženiji Nikšić čiji je dug nešto više od 19 miliona eura.

Kada se uporedi kredit i budžet, najkritičniji je dug Prijsetonice Cetinje. Prema dostupnim podacima, jednak je iznos budžeta i kredita Prijestonice, odnosno Cetinje je zadužilo čitav budžet. U toku prošle godine, opština sa budžetom nešto manjim od osam miliona eura, za otplatu kredita je dala trećinu prihoda, odnosno više od dva i po milione eura.

Iako iznosi duga u apsolutnim brojakma nijesu visoki, Bijelo Polje i Kolašin zaduženi su pola budžeta.

Najbolje stoje opštine Plužine, Žabljak i Šavnik koje nemaju ni cent duga. Bez dugova je i opština Petnjica, jedna od najmlađih opština koja se polako uhodava. S druge strane, Tuzi i Gusinje su stigli da se zaduže, iako su takođe među najmlađim opštinama u Crnoj Gori. Manje od milion eura dužni su Kotor, Andrijevica, Bar, Gusinje, Mojkovac.

Analiza dugova lokanih samouprava pokazuje da najveći broj njih ima i domaći i strani dug, osim u slučaju Nikšića i Budve koji dominantno duguju stranim kreditorima, dok Podgorica ima veći ino nego domaći dug. Jedan dio, uglavom manjih opština, kao što su Andrijave, Bar, Tuzi, Bijelo Polje zaduživale su se na domaćem tržištu.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *