Počeo Samit ministara finansija, guvernera i direktora Poreskih uprava

Dodajte komentar

U ovoj godini očekuje se rast svjetske ekonomije, a evidentan je pad stope inflacije, poručeno je sa Samita ministara finansija, guvernera i direktora Poreskih uprava koji se održava u Budvi.

Predsjednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović kazao je da su smanjene šanse da dođe do recesije u euro zoni.

“Inflacija u regionu je najveća u posljednjih 20 godina. U više zemalja regiona postoje optimistične naznake za većim ekonomskim rastom, ali problem svih zemalja regiona je da ostvari brzu stopu rasta od 5+. Potrebne su reforme koje će ubrzati zelenu tranziciju“, rekao je Vlahović.

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić kazao je da je ta institucija u najtežim vremenima pokazala veliku snagu. Kaže da je ključni izazov za našu zemlju visoka stopa inflacije koja je sa prošlogodišnjih oko 17 odsto sada pala na oko osam odsto. Naglašava i da su banke u Crnoj Gori snažno ušle u period krize, a izašle iz nje sa još snažnijim monetarnim instrmentima.

„Komercijalne banke u CG danas imaju istorijski najveći nivo indikatora osim kamatnih stopa čiji je rast posljedica rasta euribora. Evropska centralna banka je malo kasnila, a onda ubrzano reagovala. Siguran sam da su kamatne stope rasle u blažoj formi da bi i poremećaj bio manji“, rekao je Žugić.

Najbolje pokazatelje što se tiče inflacije u aprilu je imala Albanija.

Tokom prvog dana Samita guverneri Centalnih banaka zemalja regiona osim o inflaciji govorili su o značaju koordiniranog djelovanja fiskalne i monetarne politike u kriznim vremenima, sličnostima aktuelne i svjetske finansijske krize 2008. godine, rast kamatnih stopa kao i najvećim izazovima centralnih banak ana kratak i srednji rok.

Samit će biti nastavljen sjutra, na prvom panelu govoriće ministri finansija zemalja regiona, dok će na drugom panelu učestvovati direktori Poreskih uprava.

Organizator Samita je Savez ekonomista Srbije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *