Tehnološke kompanije počele s ukidanjem besplatnih usluga

Dodajte komentar

Tehnološke kompanije upale su u krizu zbog brojnih turbulencija na tržištu proteklih godina i svi kojima se čini da ograničavaju ili ukidaju besplatne usluge, ne varaju se. Uistinu, tako nešto se događa u posljednje vrijeme, posebno prošle i ove godine.

Očigledno je gotovo zlatno doba i investitori više ne žele godinama da čekaju da eventualno krene s monetizacijom. Pod tim pritiskom, oni najveći odlučili su da rizikuju pa popularne besplatne usluge ili naplaćiju ili limitiraju.

Problem je što nikad ništa nije bilo besplatno, a sve te kompanije zauzvrat su dobijale vrijedne podatke, zarađivale milione i milijarde američkih dolara od oglašavanja, poslovali na ivici zakona ili preko nje, kršili privatnost, izbjegavali odgovornost za ono što se na njihovim platformama događa… I nakon svega, te kompanije žele da pokažu da više ne mogu biti tako “velikodušne” pa će ipak morati ponešto direktno da naplate, a ne samo indirektno. Najveći primjer vjerojatno je Google Photos, koji je među prvima ušao u “avanturu” naplate prostora. Svakako, najveći je i Zoom sa svojim limitom od 40 minuta za pozive “1na1”.

Daleko od toga da su jedini, lista je poduža. Mailchimp je prvobitno limitirao broj e-mail kontakata s 2.000 na 500 i broj e-mail poruka s 10.000 na 2.500 mjesečno, da bi u martu ove godine smanjio broj poruka s 2.500 na hiljadu mjesečno. Uistinu, “game changer” za mnoge, srećom po konkurenciju.

Otter.ai je prošlog septembra smanjio besplatne mjesečne transkripcije sa 600 minuta na 300 minuta. Amazonov Ring je ukinuo brojne besplatne mogućnosti, a Amazon čak eksperimentiše s naplatom jednog dolara za svaku vraćenu pošiljku. Arlo više ne nudi bepslatni cloud storage korisnicima čije su bezbjednosne kamere starije od četiri godine, a prije im je davao do sedam dana besplatnog snimanja. Reddit će uskoro početi da naplaćuje developerima API pristup, zbog čega će njegovi klijenti Apollo i Sync vjerojatno morati takođe da naplaćuju naknadu korisnicima. Peacock više neće imati besplatni streaming za nove korisnike, Vowel smanjuje trajanje videkonferencija za nepretplatnike s 50 na 40 minuta, Pixlr E je postavio dnevni limit za broj pohranjenih fotografija…

Nije ni to sve, poskupljuju i postojeće pretplate. Ili se jednostavno ukidaju one najjeftinije.

Shvatili ste poentu. Vremena se mijenjaju i malo toga će se više nuditi u “freemium” obliku, barem dok se tržište ne uravnoteži na način da će ovo proći ili neslavno propasti.

ICT Business

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *